Clausule Valkeniers bij een nieuw huwelijk: ter bescherming van uw kind(eren)

Het gebeurt wel vaker dat ouders opnieuw trouwen na een scheiding. Doch kunnen kinderen zich daartegen verzetten omdat zij schrik hebben dat hun erfrecht bedreigd zal zijn. Volgens het wettelijk erfrecht heeft de huwelijkspartner het volledige vruchtgebruik op de ganse nalatenschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige kinderen hier niet blij mee zijn. Om conflicten binnen het gezin te gaan vermijden, kan het belangrijk zijn om de zogenaamde Valkeniers Clausule te voegen in een huwelijkscontract.

De Clausule Valkeniers is er om de erfrechten van de kinderen uit een eerste relatie te waarborgen ten opzichte van het erfrecht van de nieuwe huwelijkspartner. Opdat zo’n clausule gevoegd kan worden in een huwelijkscontract moeten er bepaalde voorwaarden voldaan zijn. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat het koppel getrouwd is of van plan is om te trouwen. Zonder een huwelijk kan men ook geen huwelijkscontract opstellen. Als tweede moet de clausule gevoegd worden aan het huwelijkscontract of aan een wijzigingsakte. Een wijzigingsakte is er ter wijziging van een bestaand huwelijkscontract. Als derde moet minstens één van de partners minstens één kind uit een vorige relatie hebben. De clausule is er namelijk om de kinderen meer te gaan beschermen.

Het gevolg van zo’n clausule is dat het wettelijk erfrecht van de huwelijkspartner, namelijk het vruchtgebruik op de ganse nalatenschap, in onderling akkoord wordt verminderd en dit ten gunste van de kinderen van de erflater. Men kan hier zeer ver in gaan. Zo kan men bijvoorbeeld volledig afstand doen van de erfrechten van de huwelijkspartner in elkaars nalatenschap, of ze kunnen het slechts gedeeltelijk gaan beperken. He is perfect mogelijk om de huwelijkspartner enkel het recht van bewoning te geven. Het recht van bewoning in casu is een zakelijk en tijdelijk recht waarbij de titularis van het recht (de huwelijkspartner van de ouder die kinderen heeft) het huis van de andere huwelijkspartner (de ouder) mag bewonen. Het voordeel voor de kinderen bestaat hierin dat de huwelijkspartner niet het recht heeft om de woning te verhuren of de huurinkomsten te innen, wat wel het geval is bij het vruchtgebruik.

Indien u meer informatie wilt omtrent dit onderwerp, aarzel niet om ons te contacteren.

Bron: notaris.be infofiche