Het begrip antiwitwaswetgeving klinkt u vermoedelijk al bekend in de oren.
Deze wet van 18 september 2017 legt verscheidende verplichtingen op aan verschillende entiteiten om de verrichtingen die verband houden met het witwassen van geld te voorkomen, op te sporen en te verhinderen.
Inmiddels werd deze wetgeving al verscheidene keren aangepast en verstrengd.
Zo werd begin februari een nieuwe verstrenging aangekondigd voor aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta en aanbieders van bewaarportemonnees.
Zo is het voortaan verboden voor rechtspersonen én natuurlijke personen die onder het recht van een derde land (buiten de Europese Economische Ruimte) ressorteren om op Belgisch grondgebied diensten te verlenen voor het wisselen van virtuele valuta en fiduciaire valuta of om hun bewaarportemonnees voor virtuele valuta aan te bieden in België.
Aanbieders van virtuele valuta, fiduciaire valuta en bewaarportemonnees, dienen zich voortaan in te schrijven bij de FSMA. Deze plicht geldt reeds sinds 15 augustus 2020, echter was er nog geen wettelijke sanctie voorzien.
Met de nieuwe verstrenging wordt nu ook een wettelijk sanctiekader gecreëerd. De aanbieders van de zogenaamde cryptodiensten in ons land zullen voortaan strafrechtelijk gesanctioneerd kunnen worden indien deze de registratieplicht overtreden waarbij de straffen kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en een geldboete van 50 tot 10.000,00 euro (of één van deze straffen alleen).
Het koninklijk besluit waarmee deze verstrenging wordt ingevoerd, zal in werking treden op de eerste dag van de derde maand na die waarin ze is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, zijnde 1 mei 2022.
Bron:
KB 8 februari 2022 over het statuut van en het toezicht op aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta en aanbieders van bewaarportemonnees: https://www.fsma.be/sites/default/files/media/files/2022-02/2022-02-08_kb_ar.pdf