2022 is het jaar bij uitstek voor sloop en heropbouw

Indien u van plan bent een woning af te breken en herop te bouwen, dan is 2022 een fiscaal bijzonder interessant jaar voor u. Zowel op het vlak van btw als op het vlak van registratiebelasting gelden er nog tijdelijk enkele gunstige maatregelen. Indien de afbraak en heropbouw vervolgens resulteert in een laag E-peil, zal er bovendien nog een extra korting in de onroerende voorheffing bestaan.

Gunstig registratierecht

Sinds 1 januari 2022 is de aankoop van een gezinswoning of de enige eigen woning, onderworpen aan een voorkooprecht van 3 %. Dit tarief zal echter slechts 1% zijn, indien de koper op het gebouw ingrijpende energetische renovatiewerken zal uitvoeren of het gebouw zal slopen en heropbouwen.

Er is sprake van ingrijpende energetische renovatiewerken indien de volgende voorwaarden vervuld zijn:

    • minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd;
    • de technische installaties (verwarming, koeling, luchtcirculatie, …) om een specifiek binnenklimaat te realiseren worden volledig vervangen.

Wat sloop en heropbouw betreft, gelden volgende voorwaarden:

    • nieuwbouw moet minstens 800 m3 of een wooneenheid omvatten;
    • bij renovatie moet 75% van de buitengrenzen van het gebouw nieuw gebouwd zijn.

Gunstig btw-tarief

Daarnaast werd er een jaar geleden door de Vlaamse regering beslist om het toepassingsgebied van het btw-tarief van 6% tijdelijk uit te bereiden voor de afbraak en heropbouw van woningen. Dit voordelig tarief geldt evenwel enkel indien het gaat om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

Deze tijdelijke maatregel eindigt op 31 december 2022.


Vermindering onroerende voorheffing

Bovenop deze twee gunstmaatregelen kan gedurende 5 jaar een vermindering in de onroerende voorheffing verkregen worden na ingrijpende energetische renovatie van het gebouw. Voor vergunningen aangevraagd vanaf 1.01.2022 bedraagt de korting voor nieuwbouw 50% bij een maximaal E-peil van E20 en 100% bij een maximaal E-peil van E10.

Het staat vast dat dit jaar een fiscaal voordelig jaar is voor de sloop en heropbouw van woningen.

Voor vragen over dit onderwerp, aarzel niet ons te contacteren!

Bronnen en bijkomende informatie kan u terugvinden via onderstaande links: