Hoge inflatie: welke gevolgen heeft dit voor uw huurprijzen?

Iedereen heeft het wellicht al gevoeld in zijn portemonnee, de sterke inflatie van het afgelopen jaar. Het leven wordt steeds duurder. De inflatiecijfers begin januari 2022 lagen zelfs op het hoogste niveau sinds 1983.

Als verhuurder is het mogelijk om deze sterke prijsstijging ook door te rekenen bij de volgende huurindexering.

In de meeste huurcontracten zijn er immers standaard indexeringsregels opgenomen. Dit is logisch, nu huurcontracten meestal voor een langere periode worden afgesloten en een faire huurprijs kan wijzigen doorheen de jaren.

Als verhuurder is het daarom mogelijk om éénmaal per jaar een huurindexering uit te voeren en dit telkens op de verjaardag van het huurcontract. Uiteraard kan dit enkel indien er in het huurcontract een indexeringssysteem is opgenomen en zowel de verhuurder als de huurder zich hiermee akkoord hebben verklaard. Is dit het geval, dan bepaalt de wet hoe die indexering verloopt.

De indexering van huurprijzen gebeurt steeds aan de hand van de gezondheidsindex. Deze is gekoppeld aan de consumptie-index. Het cijfer is bepaald door wat we betalen voor een korf van de belangrijkste producten in ons leven (brood, zuivel, ziekte- en brandverzekering, elektriciteit en gas, …). Door de hoge energieprijzen op dit ogenblik merken we dat alle producten duurder worden. Ook huurprijzen stegen daarom dit jaar al met zo’n 7%.

Let wel, de indexering gebeurt niet automatisch. De verhuurder dient het initiatief te nemen om de huur te indexeren. Hij moet de indexatie van de huurprijs schriftelijk meedelen aan de huurder op de verjaardatum van het huurcontract.

Vergeet de verhuurder om dit te melden aan de huurder, dan kan hij dit nog gedurende een termijn van 3 maanden rechtzetten. De indexatie kan dan met terugwerkende kracht toegepast worden op de voorbije drie maanden.

De huurder is verplicht (indien de indexering is opgenomen in het contract) de doorgevoerde indexering te aanvaarden, hoewel de meerkosten voor de huurder wel aanzienlijk kunnen oplopen.

De verhuurder daarentegen, is niet verplicht om jaarlijks een indexering van de huurprijs te doen. Vaak wordt dit door verhuurders niet gedaan indien zij tevreden zijn met de huurders en liever hebben dat zij wat langer blijven en stipt betalen, dan een indexering door te voeren en ontevreden huurders te hebben.

Evenwel raden experten aan om toch jaarlijks een indexering door te voeren om zo de kosten voor de huurders te spreiden. Als er immers plots na een aantal jaar een indexering wordt doorgevoerd, dan zal dit een enorme meerkost zijn voor de huurders dewelke ontevreden zullen zijn, ondanks dat de wettelijke regels gewoon gevolgd worden.

Het spreekt voor zich dat ook de verhuurder gebaat is bij een jaarlijkse indexatie aangezien allerlei kosten zoals brandverzekeringen, kadastrale inkomens, … voor hem steeds duurder worden.

Als je als verhuurder je huurders financieel niet te veel wil belasten, zonder zelf in de problemen te komen, dan kan je als verhuurder ook steeds opteren om een eigen voorstel te doen. Dit voorstel van indexering dient uiteraard lager te zijn dan de wettelijke indexering. De indexeringsregels kunnen immers enkel in het voordeel van de huurder worden aangepast. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen om de jaarlijkse indexering te plafonneren, bijvoorbeeld op maximum 40,00 EUR per jaar.

In die omstandigheden is het uiteraard wel heel belangrijk om de gemaakte afspraken duidelijk op papier te zetten en dit document te laten ondertekenen door beide partijen. Op die manier vermijd je discussies in de toekomst.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan staan de advocaten van Eska Law u graag te woord!

Related Posts