Bieden onder gesloten omslag vs. openbare verkoop

De druk op de huizenmarkt is de laatste jaren enorm hoog. De huizenprijzen zijn de laatste jaren gestaag gestegen en dat komt omdat de vraag veel hoger is dan het aanbod. Nog nooit was de interesse om een huis te kopen zo groot onder de bevolking.

Een huis kopen kan gebeuren via een openbare verkoop of door te bieden ‘onder gesloten omslag’. Wij leggen u graag uit wat het verschil tussen beide is een waarop u dient te letten.

1.       Openbare verkoop

Een openbare verkoop wordt steeds georganiseerd door een notaris die speciaal voor de verkoop werd aangesteld en gebeurt volgens vaste regels. Er wordt een instelprijs bepaald en vervolgens kunnen de kandidaat-kopers fysiek of online bieden op het pand. Tegenwoordig verlopen veel openbare verkopen volledig digitaal via het online platform ‘biddit.be’.

Bij een openbare verkoop heeft iedereen de mogelijkheid om gedurende drie tot vier weken (vanaf de publicatie van de verkoop) het pand te bezoeken. Bezoeken kunnen zelf worden ingepland en kandidaat-kopers kunnen het pand vaak meerdere keren bezichtigen. Op de dag van de openbare verkoop kunnen zij vervolgens een bod uitbrengen op het pand. De openbare verkoop is een spel van bieden en opbieden. Uiteindelijk wordt de woning verkocht aan de hoogste bieder. Dit alles gebeurt volledig transparant.

Let wel, de aankoopprijs moet bij een openbare verkoop al na zes weken betaald worden. Dit is snel, doch het voordeel is dat je na zes weken al effectief het pand kan bewonen.

2.       Verkoop ‘onder gesloten omslag’

Een verkoop onder gesloten omslag verloopt volledig anders. Een verkoper zet een pand te koop en vermeldt daarbij een vraagprijs/richtprijs. Vaak zijn het vastgoedkantoren die een (of meerdere) bezoekdag(en) organiseren om het pand te bezichtigen. Vervolgens krijgen de kandidaat-kopers een heel beperkte termijn om een bod te doen.

Het bod uitbrengen gebeurt letterlijk via een gesloten omslag die de kandidaat-kopers aan de verkoper overhandigen. Bij zulke verkoop weet je als kandidaat-koper dus niet hoeveel biedingen er zijn en hoeveel er werd geboden door de andere kandidaat-kopers. Van opbieden is geen sprake.

Het is uiteindelijk aan de verkoper om te beslissen aan wie hij het pand verkoopt. Dit hoeft dus niet aan de kandidaat-koper te zijn die het hoogste bod uitbrengt.

Bij een verkoop onder gesloten omslag duurt het langer voordat je het pand effectief kan betrekken, daar er bij het tekenen van de compromis slechts een waarborg wordt betaald en de integrale koopprijs pas verschuldigd is bij het tekenen van de aankoopakte.

Let wel op, zowel bij een openbare verkoop als bij een verkoop onder gesloten omslag is het zo dat het uitbrengen van een bod niet vrijblijvend is. Eenmaal je een bod hebt uitgebracht, ben je hierdoor gebonden en kan je dit bod niet meer intrekken. Breng dus niet lichtzinnig een bod uit en bekijk vooraf goed wat je financiële mogelijkheden zijn.