Een bestelling plaatsen bij een Britse webshop is na de Brexit niet meer hetzelfde als vroeger.
Het Verenigd Koninkrijk is door de Brexit een ‘derde land’ geworden, zoals China, Australië of de Verenigde Staten. De handelsregels die binnen de EU gelden, zijn niet meer van toepassing voor het Verenigd Koninkrijk.
Dit brengt een aantal gevolgen met zich mee en daar lijken Britse webshops niet steeds transparant in te zijn.
-
- Btw
Britse webshops dienen geen btw meer te berekenen, in tegenstelling tot een Belgische of Duitse webshop. Dit betekent uiteraard niet dat u geen btw dient te betalen, want het pakje dient wel langs de douane te passeren, waar de Belgische btw zal worden aangerekend.
Webshops maken van deze situatie gretig gebruik door bijvoorbeeld de prijs exclusief btw weer te geven als zijnde een korting. Wees hier dus aandachtig voor.
Tot 1 juli 2021 kunnen pakketjes en producten van maximum 22 euro zonder meer langs de douane passeren. Er zal hierop geen btw verschuldigd zijn.
Als uw pakket meer dan 22 euro waard is, dan is wel de Belgische btw verschuldigd. Afhankelijk van het bestelde product, bedraagt de Belgische btw 0, 6, 12 of 21 %.
Vanaf 1 juli 2021 dient er eveneens btw betaald te worden op producten onder de 22 euro.
-
- Invoerrechten
Heeft je pakket een waarde van meer dan 150 euro, dan dienen bovenop de btw ook invoerrechten betaald te worden.
Hoeveel de invoerrechten bedragen, hangt af van het bestelde product. Het is steeds een percentage van de waarde van het product en de verzendingskosten.
De grenzen van 22 euro en 150 euro worden niet toegepast voor bepaalde producten zoals tabak, eau de toilette en parfum.
-
- Extra kosten (‘douanekosten’)
Verder rekenen veel webshops nu extra kosten aan en noemen deze ‘douanekosten’. Dit mag niet verward worden met invoerrechten, zoals men zou verwachten.
De zogenaamde ‘douanekosten’ die webshops aanrekenen zijn administratieve, bijkomende kosten die Britse webshops aanrekenen omdat ze geconfronteerd worden met meer administratieve lasten. Ze moeten immers meer formulieren invullen, bestellingen doorgeven, paparassen regelen, die ze vervolgens doorrekenen aan de klant.
-
- Administratieve kosten
Tot slot rekenen ook de post- of pakjesbedrijven soms administratieve kosten aan om de bestelling bij de douane aan te bieden en daar de administratieve formaliteiten te doorlopen. De tarieven worden gekozen door de postbedrijven zelf.
De kosten bij een bestelling uit het Verenigd Koninkrijk kunnen dus duidelijk hoog oplopen.
De btw-kosten en invoerrechten dienen betaald te worden aan de postbode of koerier die het pakket komt leveren. Zij overhandigen een betalingsbewijs en zorgen dat het geld bij de douane terecht komt.
Ga dus goed na welke kosten er al in rekening zijn gebracht door de webshop en schrik er niet van dat er op een pakket extra kosten zullen moeten betaald worden aan de postbode of koerier, (zelfs als de webshop beweert dat alles inclusief is).
Bron:
- https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/20/pas-op-voor-extra-kosten-bij-britse-webshops-de-postbode-of-de/
- Wet van 2 april 2021 tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde wat de regeling betreft die van toepassing is op afstandsverkopen van goederen en op bepaalde leveringen van goederen en diensten, BS 13 april 2021, p. 32957.