Woning aangetast door de droogte: binnenkort verplichte tussenkomst brandverzekering

De klimaatverandering is tegenwoordig goed voelbaar. Enerzijds zijn er steeds vaker hevige stort- en onweersbuiten en anderzijds zijn er steeds meer en langere periodes van droogte. De gevolgen hiervan kunnen voor zowel burgers als ondernemingen groot zijn.

Vele regio’s worden immers getroffen door verzakkingen als gevolg van de inkrimping van de bodems. Als gevolg hiervan ondervinden woningen (voornamelijk op kleigrond) barsten, scheuren en stabiliteitsproblemen, hetgeen leidt tot enorme schade. De kosten om schade te herstellen loopt al snel op en bedraagt gemakkelijk meer dan 100.000,00 EUR.

Eigenaars van zulke woningen zoeken vaak soelaas bij hun brandverzekeraar. In de brandverzekering is immers een dekking voorzien voor natuurrampen die in de wet verder omschreven staan. (artikel 123 ev. Wet betreffende de verzekeringen)

De verzekeraars zochten de laatste jaren echter allerlei uitwegen om de schade niet te moeten vergoeden. Zo werd er bijvoorbeeld geargumenteerd dat de uitzonderlijke droogte niet onder de wettelijke definitie van natuurramp valt daar het een geleidelijk proces is en niet een plotse gebeurtenis of dat het krimpen van de grond geen verzakking is zoals bedoeld in de wet of dat niet werd bewezen dat de schade door droogte werd veroorzaakt etc.

De wetgever kwam recent tussen om aan dit probleem tegemoet te komen.

Op 14 januari 2021 werd een wetsvoorstel van interpretatieve wet ingediend, dat op 6 oktober 2021 werd aangenomen door de Commissie Bedrijfsleven en Economie, na gunstig advies van de Raad van State.

De wet verduidelijkt dat de bepaling die natuurramp omschrijft als “hetzij een aardverschuiving of grondverzakking, te weten een beweging van een belangrijke massa van de bodemlaag, die goederen vernielt of beschadigt, welke geheel of ten dele te wijten is aan een natuurlijk fenomeen anders dan een overstroming of een aardbeving”  ook schade als gevolg van verzakking/inkrimping van de bodem omvat. (art. 124 Wet betreffende de verzekeringen)

Binnenkort zullen dus slachtoffers van dergelijke grondverzakkingen beschermd zijn.

Bron

Related Posts