Wanneer u start aan de bouw van uw droomwoning dient u noodgedwongen beroep te doen op meerdere aannemers. Maar wat als uw aannemer tijdens de bouw van uw woning failliet gaat?
Van zodra een onderneming zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen dan dringt een faillissement zich in de meeste gevallen op. Een onderneming moet het faillissement aanvragen van zodra zij op duurzame wijze heeft opgehouden te betalen én het krediet geschokt is.
Wanneer een onderneming in staat van faillissement verkeert dan wordt er een curator aangesteld om het beheer van de onderneming over te nemen. Dit houdt in dat de onderneming zelf geen betalingen meer mag uitvoeren en geen betalingen meer mag ontvangen.
De curator kan beslissen om uw overeenkomst verder te zetten en de werken verder te laten uitvoeren. In de praktijk is dit zelden het geval, maar het blijft een mogelijkheid waarvoor de curator kan kiezen.
Het is namelijk zo dat de curator er ook voor kan kiezen om uw overeenkomst te beëindigen, dan zal er een afrekening worden opgemaakt. Het is in dat geval aangewezen om samen met de architect en de curator de ‘waarde’ van de werken die al zijn uitgevoerd door de gefailleerde na te gaan, zodat er een staat van de stand van zaken kan worden opgemaakt.
Er kunnen zich in dat geval 2 situaties voordoen:
-
- U heeft al meer betaald aan voorschotten dan de actuele waarde van de uitgevoerde werken: u dient dan niets meer te betalen aan de curator. Voor het te veel betaalde bedrag dient u een schuldvordering in te dienen in het faillissement.
- Als de ‘waarde’ van de werken meer bedragen dan u al heeft betaald, dan zal de curator aan u vragen dat u het saldo betaalt op de faillissementsrekening.
Indien de uitgevoerde werken gebreken vertonen dan kan u de aannemer niet meer aanspreken. U kan zich immers niet meer beroepen op de tienjarige aansprakelijkheid. Mogelijks kan u zich wel proberen richten aan de fabrikant en de geleverde fabrieksgarantie.
Het staat vast dat het faillissement van uw aannemer vergaande gevolgen kan hebben. Het kan leiden tot verlies van geld, maar ook tot grote vertragingen in de werken of beide. Zeker wanneer er geen of geen volledige aannemingsovereenkomst is afgesloten. Het is daarom van cruciaal belang om de aannemingsovereenkomst of de algemene voorwaarden van uw aannemer te laten nakijken vooraleer u met iemand in zee gaat.