Nieuwe regels Burgerlijk Wetboek vanaf 1 september 2023: zaterdag wordt niet meer aanzien als een werkdag

Indien een werkgever een werknemer wenst te ontslaan wegens dringende reden, dan moet deze volgens de wet verplicht een termijn van 3 werkdagen naleven.

Artikel 35 arbeidsovereenkomstenwet schrijft namelijk het volgende voor:

“Elke partij kan de overeenkomst zonder opzegging of vóór het verstrijken van de termijn beëindigen om een dringende reden die aan het oordeel van de rechter wordt overgelaten en onverminderd alle eventuele schadeloosstellingen.

Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige tekortkoming die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt.

Ontslag om een dringende reden mag niet meer zonder opzegging of vóór het verstrijken van de termijn worden gegeven, wanneer het feit ter rechtvaardiging ervan sedert ten minste drie werkdagen bekend is aan de partij die zich hierop beroept.

 (Alleen de dringende reden waarvan kennis is gegeven binnen drie werkdagen na het ontslag kan worden aangevoerd ter rechtvaardiging van het ontslag zonder opzegging of vóór het verstrijken van de termijn. Op straffe van nietigheid, geschiedt de kennisgeving van de dringende reden hetzij bij een ter post aangetekende brief, hetzij bij gerechtsdeurwaardersexploot.  Deze kennisgeving kan ook geschieden door afgifte van een geschrift aan de andere partij.  De handtekening van deze partij op het duplicaat van dit geschrift geldt enkel als bericht van ontvangst van de kennisgeving. De partij die een dringende reden inroept, dient hiervan het bewijs te leveren; bovendien moet zij bewijzen dat zij de termijnen voorzien in het derde en vierde lid geëerbiedigd heeft)”

Omgekeerd geldt deze regel ook voor de werknemer die de arbeidsovereenkomst wegens dringende reden wenst te beëindigen.

Op vandaag wordt een werkdag volgens de parlementaire voorbereiding aanzien als elke dag, met uitzondering van een zondag of een wettelijke feestdag. Een zaterdag wordt aldus aanzien als een werkdag (ook al wordt er op die dag niet gewerkt in het bedrijf), zodat deze dag moet worden meegerekend voor de termijn.

Vanaf 1 januari 2023 zal hier echter verandering in komen.

Het nieuwe boek 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt immers dat onder een werkdag moet worden begrepen: alle dagen met uitzondering van de zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen.

Deze nieuwe regel zal ook van toepassing zijn op de termijnen zoals voorzien in de arbeidsovereenkomstenwet aangezien deze wet hierover niets anders bepaalt.

Als gevolg hiervan zal de zaterdag niet meer meetellen voor de termijn van drie dagen voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens dringende reden.

Heeft u een conflict met uw werkgever of werknemer en wenst u een ontslag wegens dringende reden te voorkomen, dan kan u bij ons ook steeds terecht voor een bemiddeling. Onze bemiddelaars zullen op een neutrale en serene manier trachten om beide partijen tot een overeenkomst te brengen.

Bronnen: art. 1.7, §3, ingevoerd door de wet van 28 april 2022, gepubliceerd op 1 juli 2022, aangepast door de wet van artikel 32 van de wet van 30 juli 2022, BS 8 augustus 2022 en PERDIEUS T, “Opzeggingsbrieven vroeger te versturen: zaterdag is geen werkdag meer”, Expat News 2022, afl. 7, 19-20.

Related Posts