Wie een appartement koopt in een appartementsblok, denkt waarschijnlijk meteen aan de ‘statuten’ van het gebouw, ook wel de basisakte en het regelement van mede-eigendom genoemd. Dit zijn uiteraard belangrijke documenten, doch sinds kort is het ‘reglement van interne orde’ minstens even belangrijk geworden.
Vanaf 1 januari 2019 is het ‘reglement van interne orde’ immers verplicht geworden voor elk gebouw of groep van gebouwen die onderworpen zijn aan de regels van mede-eigendom. Elke eigenaar is er door gebonden, maar ook huurders dienen zich aan dit reglement te houden.
Het reglement van interne orde omvat verplichte regels zoals de periode waarin de algemene vergadering samenkomt, de manier van bijeenroeping, de werkwijze en de bevoegdheden. Daarnaast bevat het ook de regels omtrent de benoeming van de syndicus, zijn bevoegdheden, de duur van zijn mandaat en de regels over een hernieuwing of opzegging van zijn mandaat.
Dergelijke bepalingen werden voorheen opgenomen in de statuten, waardoor ze enkel konden gewijzigd worden via authentieke akte en dus enkel door tussenkomst van de notaris. Door deze bepalingen nu in het reglement van interne orde op te nemen kunnen ze op elk ogenblik gewijzigd worden door de syndicus, mits goedkeuring van de algemene vergadering. Het reglement van interne orde wordt immers onderhands opgemaakt, zonder tussenkomst van de notaris. De kosten van de notaris en de kosten van de overschrijving op het hypotheekkantoor kunnen op die manier vermeden worden.
Verder omvat het reglement van interne orde de leefregels, woonregels en orderegels over het gebruik van de privatieve en gemeenschappelijke delen van de bewoners. Het beschrijft de afspraken die de eigenaars onderling hebben gemaakt en goedgekeurd werden door de algemene vergadering. Voorbeelden van die afspraken zijn rust en netheid, uitzicht van het gebouw, geluidsoverlast, het houden van huisdieren, het gebruik van autostaanplaatsen, het gebruik van de tuin, regels omtrent vuilnis, ….
De syndicus bewaart het reglement van interne orde en is tevens verplicht dit document te updaten indien er wetswijzigingen zijn die een impact hebben op de inhoud ervan.
Zoals vermeld, zijn zowel eigenaars als bewoners gebonden door het reglement van interne orde. Als je een appartement aankoopt, bekijk dan best even welke regels erin zijn opgenomen. Het document kan te allen tijde opgevraagd worden bij de syndicus.
Ben je van plan een appartement te verhuren? Vergeet dan zeker niet te vermelden in de huurovereenkomst dat de huurder het reglement van interne orde moet naleven. Het reglement wordt best gevoegd als bijlage bij de huurovereenkomst.
Heeft u vragen of wenst u meer informatie over dit onderwerp, dan staan de advocaten van Eska Law u graag te woord!