Veel bestuurders hebben vandaag de dag, net als iedereen, opvang nodig voor hun kinderen. De prestaties van een nanny kan u onder bepaalde voorwaarden laten factureren aan uw vennootschap en aftrekken als kost.
De geldigheid hiervan werd onlangs nog bevestigd in een ruling (nr. 2020.1336 d.d. 30.06.2020) door de Dienst Voorafgaande Beslissingen.
De Dienst Voorafgaande Beslissingen legt evenwel een aantal voorwaarden op.
Zo is het ten eerste vereist dat de nanny effectief ingeschakeld wordt in het economisch belang van de vennootschap.
Dit vormt meestal geen probleem. Het feit dat een bestuurder gedwongen wordt om minder tijd in de vennootschap te investeren om voor de kinderen te zorgen, zal immers steeds tot een daling van de inkomsten van de vennootschap leiden.
De kost voor een nanny wordt daarom bijna steeds in het economisch belang van de vennootschap gemaakt, met name om inkomsten binnen de vennootschap te genereren of te behouden.
Een tweede vereiste die de Dienst Voorafgaande Beslissingen om die reden stelt is dat de nanny enkel mag tewerkgesteld worden op de normale werkdagen en normale werkuren van de vennootschap. Dit zal dus afhangen van de sector waarin de vennootschap operationeel is.
Het is echter niet uitgesloten dat de nanny toch buiten de normale werkuren wordt ingezet.
In dat geval dient de vennootschap hier schriftelijk van op de hoogte te worden gebracht door de bestuurder en dient dit verantwoord te worden op basis van de werkomstandigheden (bijvoorbeeld een afspraak met een klant die enkel kan plaatsvinden om 21u ’s avonds). Er zullen schriftelijke bewijsstukken door de bestuurder moeten worden overgemaakt aan de vennootschap.
Als de bestuurder geen verantwoording kan geven voor de momenten dat de nanny buiten de normale werkuren werd ingezet, dan is de kost van de nanny niet aftrekbaar, daar deze dan geen verband houdt met het belang van de vennootschap.
Voor de bestuurder vormt de nanny een belastbaar voordeel van alle aard. De Dienst Voorafgaande Beslissingen heeft bevestigd dat dit voordeel forfaitair mag begroot worden volgens het forfait voor dienstboden, huispersoneel, chauffeurs, …. Dit forfait bedraagt bij voltijdse arbeid 5.950 EUR per jaar per werkman/dienstmeisje en mag bij deeltijdse arbeid proportioneel verminderd worden.
Heeft u vragen over dit onderwerp of wenst u hierover meer informatie, aarzel dan niet ons te contacteren!
Bron:
-
- Voorafgaande beslissing nr. 2020.1336 d.d. 30.06.2020, https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/pages/fisconet/document/d83c4921-b1ca-4ac0-8071-0e872b0c947f/nanny