De schenking van een familiale vennootschap (bedrijfsactiva) samen met andere goederen: volledig vrijgesteld of niet?

Op basis van artikel 2.8.6.0.3 VCF kan men bedrijfsactiva van een familiale vennootschap schenken onder de vrijstelling van de schenkbelasting.

 Schenking familiale vennootschap

Een familiale vennootschap wordt omschreven als “een vennootschap die de uitoefening van een nijverheids-, handels-, ambachts- of landbouwactiviteit, of van een vrij beroep tot doel heeft en waarvan de schenker samen met zijn familie eigenaar is”.

Opdat sprake kan zijn van een familiale vennootschap zullen wel enkele voorwaarden moeten vervuld worden, met name de participatievoorwaarde en de activiteitsvoorwaarde.

Participatievoorwaarde:

      • De schenker moet aandelen in volle eigendom hebben die minstens 50% van de stemrechten in de vennootschap vertegenwoordigen.
      • of de schenker moet aandelen in volle eigendom hebben die minstens 30% van de stemrechten in de vennootschap vertegenwoordigen, op voorwaarde dat hij:
        • als hij samen met één andere aandeelhouder aandelen in volle eigendom heeft die 70% van de stemrechten in de vennootschap vertegenwoordigen.
        • als hij samen met de twee andere aandeelhouders samen aandelen in volle eigendom heeft die 90% van de stemrechten in de vennootschap vertegenwoordigen.

Activiteitsvoorwaarde:

De vennootschap moet een reële economische activiteit hebben. Dit wordt nagegaan op basis van het aandeel van de bezoldigingen, sociale lasten, pensioen, terreinen en gebouwen in de totale activa.

Zo zal een vennootschap worden beschouwd als zonder een reële economische activiteit indien tegelijkertijd:

    • de bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen (code 62 van de resultatenrekening) een percentage gelijk of lager dan 1,50% uitmaken van de totale activa (code 20/58 van de balans);
    • de terreinen en gebouwen (code 22 van de balans) meer dan 50% uitmaken van het totaal actief (code 20/58 van de balans)

Zijn bovenstaande voorwaarden vervuld op moment van de schenking, dan zullen de roerende en onroerende goederen verbonden aan de familiale vennootschap niet belast worden in de schenkbelasting.

Om te kunnen blijven genieten van dit voordeel zullen evenwel nog enkele voorwaarden vervuld moeten blijven gedurende een periode van drie jaar na de overdracht:

      • De activiteit dient ononderbroken behouden te blijven en er dient door de vennootschap elk boekjaar een jaarrekening te worden neergelegd.
      • De vennootschap mag geen vennootschap zonder reële economische activiteit worden.
      • Het kapitaal, of wanneer de familiale vennootschap een vennootschapsvorm heeft waarvoor het Belgische of buitenlandse recht dat de vennootschap beheerst, niet voorziet in het begrip kapitaal of een vergelijkbaar begrip: het eigen vermogen, mag niet dalen door uitkeringen of terugbetalingen. Mocht dit toch het geval zijn, zullen deze uitkeringen of terugbetalingen belast worden aan de normale tarieven.
      • De vennootschap dient haar maatschappelijke zetel binnen de EER te behouden.

Schenking familiale vennootschap en andere goederen

Stel dat u naast de schenking van de bedrijfsactiva van uw familiale vennootschap ook overgaat tot schenking van andere goederen bijvoorbeeld onroerende goederen die hoofdzakelijk tot bewoning worden aangewend of bestemd (huis, appartement, studio,…).

Deze onroerende goederen staan los van de familiale vennootschap waardoor de vrijstelling in de schenkbelasting niet zal worden toegepast op deze onroerende goederen.

Wanneer de schenking van de bedrijfsactiva van uw familiale vennootschap gekoppeld worden aan een secundaire schenking (bijvoorbeeld een som, rente of een pensioen) dan stelt VLABEL in haar standpunt nr. 20006 d.d. 26.04.2021 dat

“de last of ‘secundaire schenking’ ten voordele van een derde die de schenking aanvaardt zoals bedoeld in art. 2.8.3.0.1, §3 VCF en die gekoppeld is aan een rechtstreekse schenking van onroerende goederen, wordt voor de geheelheid onderworpen aan de tarieven van onroerende schenkingen zoals vermeld in art. 2.8.4.1.1, §1 VCF, ongeacht of de hoofdschenking van de onroerende goederen al dan niet (geheel of deels) is vrijgesteld van schenkbelasting.”

Ter verantwoording van dit standpunt stelt VLABEL namelijk dat in het laatste lid van artikel 2.8.3.0.1, § 3 VCF geen onderscheid wordt gemaakt tussen diverse soorten onroerende goederen. Bovendien wordt er volgens VLABEL in dit artikel evenmin verwezen naar de vrijstellingsbepalingen.

Indien u aldus wenst over te gaan tot de schenking van uw familiale vennootschap en eveneens andere goederen, zal u deze schenkingen apart moeten verrichten. Beide schenkingen zijn namelijk aan aparte tarieven onderworpen waarbij de schenking van de familiale vennootschap zal kunnen genieten van de vrijstellingsbepalingen en de andere schenking zal onderworpen zijn aan de normale tarieven in de schenkbelasting.

Wenst u hierover meer informatie of wenst u over te gaan tot een schenking, dan kan u ons hierover steeds contacteren.

Bron: