De start van een nieuwe wondzorgnomenclatuur in december 2022

Vanaf 1 december 2022 zal het nieuwe artikel 8 betreffende de wondzorg door thuisverpleegkundigen in werking treden.

Zo wordt onder meer de classificatie van de wondzorg herzien en wordt meer ingezet op een nauwere samenwerking en communicatie tussen de verpleegkundige en de huisartsen.

De nieuwe nomenclatuur voorziet namelijk dat de verpleegkundige op regelmatige tijdstippen verslagen en foto’s ter beschikking moet stellen aan de artsen met als doel om deze bijkomend te informeren zodat zij steeds de evolutie van de wonde kunnen opvolgen.

Om te voldoen aan de nieuwe wondzorgnomenclatuur zal de verpleegkundige vanaf 1 december 2022 de volgende regels moeten naleven:

      • Melding aan de arts van de opstart van de wondzorg binnen de 5 dagen waarbij een foto moet worden meegedeeld van de wonde tijdens de eerste verbandwissel;
      • Bij elke verplichte communicatie (bv. eenmalige verlenging van de eenvoudige wondzorg na 14 dagen, overgang naar een complexe wondzorg na 21 dagen) naar de artsen moet een foto ter beschikking worden gesteld om de arts het mogelijk te maken de evolutie van de wonde mee op te volgen;
      • Het nemen van een foto om de 14 dagen bij een complexe wondzorg;
      • In geval van een complexe wondzorg moet de arts na elke periode van 6 weken op de hoogte worden gebracht van de status van de wonde. Ingeval de wondzorg na 6 weken moet verlengd worden, dient de arts hiervan te worden verwittigd.

Aangezien het KB geen overgangsmaatregelen voorziet, zal deze regeling onmiddellijk in werking treden.

Dit betekent dat zelfs al is de wondzorg opgestart vóór 1 december 2022 en loopt deze verder na 1 december 2022, de thuisverpleegkundige vanaf die datum de nieuwe wondzorgnomenclatuur zal moeten naleven.

Voor de lopende wondzorgen zal u als thuisverpleegkundige aldus dienen te handelen alsof de wondzorg pas werd opgestart op 1 december 2022.

Het RIZIV tracht met deze nieuwe nomenclatuur om de opvolging van de wondverzorging efficiënter te laten verlopen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg voor de patiënt te garanderen.

Bron: Website RIZIV: Wondzorg aanrekenen als thuisverpleegkundige

Related Posts