Op de dag van vandaag is in het huwelijk treden niet meer de regel. Jonge koppels kiezen er wel voor om samen hun leven op te bouwen: ze kopen samen een huis, krijgen kinderen en willen samen oud worden, maar beslissen om niet te trouwen. Ook bij nieuw samengestelde gezinnen zien we deze trend. Vaak hebben beide partners of een van beide al een huwelijk achter de rug en wensen zij niet meer te trouwen, doch wel de rest van hun leven verder samen door te brengen.
Wanneer u ongehuwd samenwoont, kan een samenlevingsovereenkomst een handig instrument zijn om afspraken te maken om latere discussies en onaangename verrassingen te vermijden.
Voor feitelijke en wettelijke samenwonenden bestaan er immers weinig regels voor de gevolgen van hun samenwonen en het beëindigen van hun relatie, hoewel zij eveneens samen veel verbintenissen aangaan. Goederen, kosten, rekeningen en inkomsten worden immers gedeeld. Bovendien zijn er vaak gemeenschappelijke en niet-gemeenschappelijke kinderen. Ook kunnen samenwonenden geconfronteerd worden met een breuk, een overlijden, ziekte, een ongeval of faillissement …
Het is voor ongehuwd samenwonenden dus nuttig om even stil te staan bij hun verplichtingen en rechten ten opzichte van elkaar. In een samenlevingsovereenkomst kunnen zij de organisatie van hun gezin en vermogensrechtelijke aspecten van hun samenleven vastleggen.
Een samenlevingsovereenkomst opstellen is steeds maatwerk. Elk gezin heeft andere noden en wensen. Allerlei zaken kunnen dan ook geregeld worden in een samenlevingsovereenkomst.
Enkele voorbeelden:
-
-
- Welke goederen zijn eigen en welke zijn gemeenschappelijk?
- Hoe worden de goederen verdeeld bij een eventuele scheiding?
- Hoeveel draagt elke partner bij in de kosten van de huishouding?
- Welke contracten mogen enkel door beide partners samen worden aangegaan?
- Wie neemt het huurcontract over bij een eventuele scheiding?
- Betaalt een partner huur voor het wonen in de woning van de andere partner?
- Betalen partners mee voor de kinderen van hun partner?
- …
-
Let wel, niet alles kan geregeld worden in een samenlevingsovereenkomst.
Partners mogen bijvoorbeeld niets regelen omtrent hun erfrecht. Dit moet gebeuren via een testament. Ook beperkingen aan de individuele vrijheid, zoals de verplichting om trouw te zijn, kunnen niet worden opgelegd via een samenwerkingsovereenkomst. Deze gelden enkel binnen het huwelijk.
Wenst u meer informatie of denkt u eraan een samenlevingsovereenkomst op te stellen, neem dan gerust contact op met de advocaten van Eska Law