Sinds 1 januari 2017 kunnen zelfstandige vrouwen nu eindelijk ook genieten van een volwaardige moederschapsrust. Er bestaan twee mogelijkheden, nl. het voltijds thuisblijven na de bevalling of terug parttime beginnen werken.
Het bevallingsverlof dient tijdig aangevraagd te worden via een aanvraagformulier bij het ziekenfonds. Hierbij moet de voorziene bevallingsdatum, het aantal weken facultatieve bevallingsrust en de precieze periodes van deze rust vermeld worden. Indien de periode van de facultatieve rust nadien gewijzigd wordt moet dit ook gemeld worden aan het ziekenfonds. Bij de aanvraag dient ook een medisch getuigschrift te worden toegevoegd met de voorziene bevallingsdatum en of er een meerling wordt verwacht.
Zelfstandige moeders hebben recht op twaalf weken moederschapsrust. Indien het een meerling betreft bedraagt deze periode dertien weken. Bovenvermelde twaalf weken worden opgesplitst in drie weken die verplicht zijn op te nemen en negen weken die naar keuze kunnen worden opgenomen. De drie weken die verplicht zijn op te nemen hebben betrekking op één week voor de vermoedelijke bevallingsdatum en twee weken na de bevallingsdatum. De overige negen weken kunnen opgenomen worden vanaf drie weken tot en met de achtste dag voor de vermoedelijke bevallingsdatum en binnen de 38 weken na de bevallingsdatum (na de verplichte periode van twee weken moederschapsrust). Tijdens de facultatieve periode mag de moeder opnieuw haar beroepsactiviteiten aanvatten, zolang het slechts de helft van haar normale beroepsactiviteiten betreft. In laatstgenoemd geval kan de periode van facultatieve moederschapsrust verlengd worden naar achttien weken.
Indien het kind meteen na de geboorte meer dan zeven dagen in het ziekenhuis verblijft, kan deze maximumduur verlengd worden met het aantal volledige weken van hospitalisatie van het kind, tot een maximum van 24 weken. De eerste week hospitalisatie wordt hier niet in rekening gebracht.
De uitkering tijdens de periode van moederschapsrust bedraagt 752,34 EUR voor de eerste vier weken en 688,12 EUR vanaf de vijfde week. Indien er sprake is van halftijdse onderbreking worden voormelde bedragen logischerwijs door twee gedeeld. De uitkering gebeurt volledig automatisch nadat dit is aangevraagd. De enige voorwaarde voor het verkrijgen van de uitkering is dat de zelfstandige moeder haar sociale bijdragen van het tweede en derde kwartaal van voor de bevalling heeft betaald. De uitkering wordt tweewekelijks uitgekeerd door het ziekenfonds.
Daarenboven hebben zelfstandige moeders recht op 105 gratis dienstencheques voor huishoudelijke hulp en een geboortepremie. In Vlaanderen bedraagt deze geboortepremie 1.167,33 EUR.
Wenst u meer over moederschapsrust bij zelfstandigen of de bijhorende moederschapsuitkering, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Bron: RIZIV