Airbnb inkomsten bekeken vanuit fiscaal oogpunt

Airbnb is een online marktplaats waar mensen hun woningen of kamers kunnen verhuren aan reizigers. Dit platform wint steeds meer aan populariteit nu dit vaak een goedkoper alternatief biedt voor hotels, campings e.d. Ook verhuurders kunnen hier, mits een goede voorbereiding, een aardig centje mee verdienen. Het is dan ook niet verwonderlijke dat al veel landgenoten op deze trein zijn gesprongen. Zo werden er afgelopen jaar maar liefst 35.000 woningen of kamers aangeboden op dit platform.

Een goede voorbereiding impliceert o.a. een goede kennis van de belastbaarheid van dergelijke inkomsten zodat men later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De fiscale wetgeving hieromtrent is immers niet simpel waardoor mensen al eens in de fout durven gaan als ze hun inkomsten moeten aangeven in hun belastingaangifte. In de praktijk merken we dat de belastingadministratie hier kort op de bal speelt en controles legio zijn.  Een gewaarschuwd persoon is er twee waard, vandaar volgt hieronder een korte toelichting hoe dergelijke inkomsten moeten worden aangegeven.

Een eerste punt dat men indachtig moet houden is het gegeven dat de belastingadministratie in de meeste gevallen al op de hoogte is van de verworven Airbnb inkomsten. Op grond van de Europese DAC7 richtlijn zijn digitale platformen immers verplicht om informatie over verkopers (persoonlijke gegevens, inkomsten, startdatum,..)  die gebruik maken van dergelijke platformen, over te maken aan de belastingdienst. Inkomsten achterhouden valt bijgevolg sterk af te raden. Dit advies kan voor de goede orde trouwens worden doorgetrokken naar alle verworven inkomsten.

Bij het invullen van de belastingaangifte moet vervolgens de vraag worden gesteld in welke mate men kamers/woningen verhuurt. Afhankelijk van het antwoord op deze vraag zal men immers verschillend belast worden.

Indien er op regelmatige basis een kamer/woning wordt verhuurd, zal de fiscus de inkomsten hiervan beschouwen als een professioneel inkomen en zullen er belastingen worden geheven op de werkelijk ontvangen huurinkomsten. Desgevallend zullen de progressieve belastingtarieven worden toegepast. Het valt sterk aan te raden om in dit geval zelfstandige te worden aangezien er dan de mogelijkheid bestaat om ook beroepskosten in te brengen.

Indien er op occasionele basis een kamer/woning wordt verhuurd, zit het fiscaal regime ingewikkelder in elkaar. Desgevallend zullen de inkomsten moeten worden aangegeven als roerende én onroerende inkomsten. 

Wat de onroerende inkomsten betreft, volstaat het om het kadastraal inkomen aan te geven (of een percentage hiervan). Indien u bijvoorbeeld 10% van uw huis ter beschikking stelt via Airbnb zal u 10% van uw kadastraal inkomen moeten aangeven als zijnde inkomsten van onroerende goederen.

Daarnaast zullen er ook belastingen worden geheven op de roerende inkomsten. Indien er een gemeubelde ruimte wordt verhuurd, zal 40% van de gegenereerde inkomsten moeten aangegeven worden. Vervolgens mag er ook 50% aan forfaitaire inkomsten worden ingebracht. Op het eindresultaat zal tot slot 30% aan belastingen moeten worden betaald. 

Stel, men verhuurt occasioneel een kamer van de woning via Airbnb, dewelke ongeveer 10% van de oppervlakte van de woning uitmaakt. Het kadastraal inkomen van de woning bedraagt 500 EUR. De jaarlijkse Airbnb inkomsten bedragen 8.000 EUR. Deze zullen, gelet op het voorgaande, als volgt belast worden:

  • Belasting op onroerende inkomsten:   0,10 * 500 EUR= 50 EUR
  • Belasting op roerende inkomsten:  8.000 x 0.4 x 0,5 x 0,3 = 480 EUR

TOTAAL 530 EUR

Indien u vragen heeft omtrent dit topic, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Related Posts