In ons land heeft iedere Ondernemingsrechtbank minstens één kamer voor ondernemingen in moeilijkheden (KOIM). De KOIM heeft als doel in een vroeg stadium ondernemingen in moeilijkheden op te sporen en maatregelen te nemen om een faillissement af te wenden. Hiermee tracht ze de continuïteit van de onderneming te vrijwaren en de rechten van de schuldeisers te verzekeren.
Doorgaans zal de KOIM in actie schieten wanneer zij hiertoe wordt verzocht door belanghebbende of op eigen initiatief indien er bepaalde ‘red flags’ aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn het niet indienen van de jaarrekeningen, 2 kwartalen betaalachterstand bij RSZ- of BTW- betalingen, beslagprocedures enz.
In een eerste fase zal de KOIM de onderneming oproepen voor een hoorzitting achter gesloten deuren. Tijdens deze zitting wordt de financiële toestand besproken en zal er toelichting worden gevraagd over bepaalde zaken en gepolst worden naar de mogelijkheden om de problemen op te lossen. Indien het niet duidelijk is waarom uw onderneming werd opgeroepen, is het belangrijk om het dossier voor de zitting te gaan inkijken. Het dossier zal voor de zitting raadpleegbaar zijn op de griffie en zal meer duidelijkheid verschaffen over de reden van oproeping.
Na de hoorzitting zal de KOIM het onderzoek afsluiten door seponering of doorverwijzen naar de procureur des Konings, die vervolgens een vordering tot faillissement of gerechtelijke ontbinding kan stellen. Indien u tweemaal niet komt opdagen op de hoorzitting, zal de KOIM het dossier eveneens overmaken aan de procureur des Konings.
De tussenkomst van de KOIM is in de eerste plaats ondersteunend. Het gaat niet om een sanctie of gerechtelijke veroordeling, maar om een poging om de onderneming aan te sporen proactief op zoek te gaan naar een oplossing. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft een tussenkomst van de KOM niet negatief te zijn. Vroegtijdige detectie en begeleiding kan er immers voor zorgen dat een faillissement wordt vermeden.
Ondernemers doen er goed aan om een oproeping door deze kamer ernstig te nemen en zich tijdig te laten bijstaan door een advocaat of financieel adviseur.
Bent uzelf ondernemer en kreeg u een oproeping van de Kamer voor Ondernemingen in Moeilijkheden? Aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen. Een proactieve houding kan het verschil maken tussen een nieuwe start of een onherroepelijke stop.