Opletten bij keuze (onder)aannemer: inhoudingsplicht en hoofdelijke aansprakelijkheid voor sociale en fiscale schulden

Ter vermijding van fiscale fraude en oneerlijke concurrentie heeft de wetgever bepaald dat de RSZ aannemers en opdrachtgevers onder bepaalde voorwaarden kan aanspreken voor de sociale en fiscale schulden van de (onder)aannemer. Bij sociale en fiscale schulden van de (onder)aannemer geldt er tevens een wettelijke inhoudingsplicht voor de aannemer/opdrachtgever.

Deze regeling is van toepassing op alle werken in onroerende staat.

    1. Inhoudingsplicht

De opdrachtgever of aannemer die werken door een (onder)aannemer laat uitvoeren dient steeds na te gaan of diegene waarmee hij wenst samen te werken, sociale of fiscale schulden heeft.

Indien de medecontractant immers op het ogenblik van de betaling van de factuur sociale schulden heeft, dan is de aannemer/opdrachtgever verplicht 35 % (excl. btw) van het factuurbedrag in te houden en door te storten naar de RSZ.

Indien het fiscale schulden betreft, bedraagt het in te houden bedrag 15 % (excl. btw) en dient dit doorgestort te worden naar de FOD Financiën.

    1. Sanctie: hoofdelijke aansprakelijkheid

Het inhouden van de bedragen is in het bijzonder belangrijk omwille van de sancties die eraan gekoppeld worden. Als de bedragen niet worden ingehouden, riskeert de aannemer/opdrachtgever immers hoofdelijk aansprakelijk te worden gesteld voor 100 % van de sociale schulden van de (onder)aannemer, doch met een plafond van maximum de prijs van de werken (excl. btw).

De hoofdelijke aansprakelijkheid is beperkt tot 35 % van de schulden voor fiscale schulden.

In een arrest van 8 juli 2021 (nr. 105/2021) heeft het Grondwettelijk Hof zich over de hoofdelijke aansprakelijkheid uitgesproken. Het Hof was van oordeel dat deze regeling niet strijdig is met de Grondwet en niet-discriminerend.

Het is dan ook zeer belangrijk dat de opdrachtgever en aannemer voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst, nakijken of hun medecontractant fiscale of sociale schulden heeft. Dit kan via een online applicatie.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp, dan staat het team van Eska-Law u graag te woord.

Related Posts