Een zorgvolmacht is een volmacht waarbij een lastgever een lasthebber aanstelt om, op het moment waarop deze zelf niet langer wilsbekwaam is, de handelingen in verband met het vermogen en/of de persoon over te nemen. Stel, u bent met de fiets naar het werk en wordt aangereden door een auto waardoor u in coma belandt, kan u preventief met een zorgvolmacht regelen wie dan uw huurgelden mag innen of uw facturen kan betalen, maar ook bijvoorbeeld door wie u verzorgd wilt worden. Ondanks het feit dat een zorgvolmacht pas sinds 2015 kan worden opgesteld, zijn er reeds meer dan 200 000 van geregistreerd. Het is dus niet verkeerd om te stellen dat zorgvolmachten duidelijk in de lift zitten.
Bij het opstellen van een zorgvolmacht zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Eén daarvan is de eventuele verhuiswens naar het buitenland. Bij veel mensen speelt immers het verlangen om hun oude dag te slijten in andere, en vaak warmere oorden. De kans dat u op de dijken van Benidorm rondwandelt en geen gepensioneerde landgenoot tegen het lijf loopt, is bijvoorbeeld quasi onbestaande. Een verhuis naar het buitenland kan echter belangrijke gevolgen hebben voor een eventuele zorgvolmacht die u in het verleden hebt laten registreren…
In dit kader is voornamelijk het Verdrag van ’s-Gravenhage inzake de internationale bescherming van meerderjarige onbekwamen, van belang. Met de wet van 10 maart 2019 werd hieraan in ons land uitvoering verleend. Dit Verdrag is van toepassing in internationale situaties van bescherming van volwassenen die vanwege een stoornis of ontoereikendheid van de persoonlijke vermogens niet in staat zijn om hun vermogensrechtelijke of persoonlijke belangen te behartigen. Dit verdrag heeft tot gevolg dat de landen die het geratificeerd hebben, een in België opgestelde zorgvolmacht erkennen. Dit is het geval voor landen als Frankrijk, Duitsland en Portugal. In deze landen blijft uw zorgvolmacht dus onverkort van toepassing.
Voor de landen die daarentegen geen deel uitmaken van dit Verdrag, kan de uitvoering van een in België opgestelde zorgvolmacht moeilijkheden opleveren. Spanje kan hier als voorbeeld dienen. Hier zal het lokale recht bepalen onder welke voorwaarden uw Belgische zorgvolmacht uitwerking zal hebben. Stel bijvoorbeeld dat u een persoon hebt aangeduid om uw woning in Spanje te verkopen op het moment dat u niet meer wilsgeschikt bent, zal deze ‘lasthebber’ deze taak niet kunnen uitvoeren. De Spaanse notaris zal immers zijn of haar vertegenwoordigingsbevoegdheid niet erkennen.
Indien u een zorgvolmacht wenst op te stellen, of vragen hebt hieromtrent, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.