Gerechtelijke herziening van de verblijfsregeling vastgesteld in een EOT-overeenkomst

Wanneer u voorafgaand aan de echtscheiding een EOT-overeenkomst hebt afgesloten is de vraag of u deze overeenkomst kan wijzigen wanneer een ouder de verblijfsregeling voor de kinderen gewijzigd wilt zien worden. Er zijn tal van wetsbepalingen die een regeling bevatten betreffende de verblijfsregeling voor de kinderen. Het Hof van Cassatie heeft zich op 16 december 2022 uitgesproken onder welke voorwaarden de rechter de verblijfsregeling kan wijzigen wanneer dit door één van de ouders wordt gevorderd.

Het is namelijk zo dat conform artikel 1288, eerste lid 2° en 3° Gerechtelijk Wetboek echtgenoten met het oog op echtscheiding door onderlinge toestemming ertoe gehouden zijn in een familierechtelijke overeenkomst ten behoeve van hun kinderen ten laste een regeling te treffen over het gezag over de persoon, het beheer van de goederen, het verblijf en de kosten. Lid twee van hetzelfde wetsartikel bepaalt dat de verblijfsregeling voor de kinderen na de echtscheiding vatbaar is voor herziening door de familierechter en dit wanneer er zich nieuwe omstandigheden buiten de wil van de partijen hebben voorgedaan die de toestand van de partijen of die van hun kinderen ingrijpend wijzigen.

Daarnaast bepaalt artikel 374, §2 lid vier Oud Burgerlijk Wetboek dat wanneer de ouders niet samenleven en bij gebrek aan overeenstemming, de rechtbank bij een met bijzonder redenen omkleed vonnis oordeelt over de huisvesting van de kinderen rekening houdend met de concrete omstandigheden van de zaak en met het belang van de kinderen en de ouders.

Bovendien bepaalt artikel 387bis Oud Burgerlijk Wetboek dat de familierechtbank in alle gevallen, op verzoek van beide ouders of van één van hen, dan wel van de procureur des Konings, in het belang van het kind, alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag kan opleggen of wijzigen.

Uit de combinatie van deze voorgaande wetsartikelen volgt dat de familierechter die wordt aangesproken tot herziening van de verblijfsregeling over de kinderen die de echtgenoten in een EOT-overeenkomst hebben getroffen, deze kan wijzigen op voorwaarde dat er nieuwe omstandigheden zijn die de toestand van de partijen of die van hun kinderen ingrijpend wijzigen. Logischerwijs moet deze wijziging tevens in het belang van het kind zijn. Deze twee voorwaarden moeten aldus cumulatief voldaan zijn opdat een wijziging mogelijk is.

Indien u meer informatie wilt omtrent dit onderwerp, aarzel niet om ons te contacteren.

Bron: arrest Hof van Cassatie 16 december 2022.

Related Posts