Kan je een gasboete krijgen voor een snelheidsovertreding?

Vanaf 1 februari 2021 kunnen steden en gemeenten GAS-boetes uitschrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 of 50. Dit besliste het Vlaamse parlement door op 7 oktober 2020 hierover een decreet goed te keuren. De lokaal besturen kunnen kiezen of ze beperkte snelheidsinbreuken zelf wil afhandelen of niet. Hieruit volgt dat wanneer een lokaal bestuur niet kiest voor deze afhandeling, deze overtredingen verder strafrechtelijk zullen worden afgehandeld.

Een GAS-boete is dus niet voor elke snelheidsovertreding mogelijk. Dergelijke boete kan enkel opgelegd worden indien aan vijf cumulatieve voorwaarden is voldaan. Hieronder worden de vijf voorwaarden uiteengezet.

De eerste voorwaarde is dat de overtreding plaatsvindt op wegen waar 30 km/u of 50 km/u de maximumsnelheid is (ongeacht wie de wegbeheerder is).

De tweede voorwaarde is dat de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 km/uur werd overschreden (dit bovenop de technische correctie van 6 km). Het betreft tenslotte de “lichte” snelheidsovertredingen.

De derde voorwaarde is dat de snelheidsovertreding wordt vastgelegd met een gemeentelijke flitscamera dat behoort tot de eigendom van de lokale overheid.

De vierde voorwaarde is dat de snelheidsovertreding moet zijn begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of rechtspersoon.

De vijfde voorwaarde is dat er enkel een snelheidsovertreding werd begaan door de bestuurder. Er mag niet gelijktijdig ook een andere overtreding worden vastgesteld. Een GAS-boete kan immers niet worden opgelegd indien de beperkte snelheidsovertreding gepaard gaat met bijvoorbeeld het voorbijrijden van een rood licht of het niet dragen van de autogordel.

Het proces-verbaal van de overtreding dient binnen één maand na de dag van de overtreding te worden bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar. De sanctionerende ambtenaar zal vervolgens nagaan of de hierboven vermelde voorwaarden vervuld zijn.

Als de sanctionerende ambtenaar vaststelt dat de hierboven vermelde voorwaarden niet vervuld zijn, dan brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte en zal de strafrechtelijk vervolging volgen. Maar als de sanctionerende ambtenaar vaststelt dat de hierboven vermelde voorwaarden wel vervuld zijn, dan bezorgt hij het proces-verbaal samen met het bedrag van de GAS-boete aan de overtreder. De sanctionerende ambtenaar kan de hoogte van de boete niet zelf bepalen. Deze moet per slot van rekening dezelfde zijn als de strafrechtelijke boetes die de Wegverkeerswet bepaalt naarmate de zwaarte van de overtreding.

De overtreder heeft de mogelijkheid om de boete schriftelijk te betwisten. Hij doet dit door zijn verweermiddelen in te dienen bij de sanctionerende ambtenaar. De ambtenaar zal dan onderzoeken of de voorwaarden van de GAS-boete al dan niet vervuld zijn. Deze ambtenaar kan het verweer aanvaarden of onontvankelijk en/of ongegrond verklaren. De overtreder kan hoger beroep instellen tegen de beslissing van de ambtenaar binnen één maand vanaf de datum van kennisgeving bij de politierechtbank via een eenvoudig verzoekschrift.

Indien de ambtenaar het verweer niet aanvaardt en u geen hoger beroep wenst in te stellen, dient de overtredende partij de boete te betalen binnen een termijn van 30 dagen.

Contacteer ons tijdig indien u niet akkoord gaat met een GAS-boete die u ontving.

Bron: www.vlaanderen.be/gemeentelijke-administratieve-sancties-voor-bepaalde-snelheidsinbreuken-gas-snelheid.