Het is spijtig genoeg een situatie die wel eens voorkomt, nl. dat u als verhuurder aan uw een huurder een opzeg geeft, doch dat deze de woning niet verlaat bij het einde van de opzegtermijn.
Dit is een lastige omstandigheid, als verhuurder wordt u als het ware voor blok gezet. Wat kan u als verhuurder in een dergelijke situatie ondernemen?
Er zal bijna altijd een procedure voor de vrederechter moeten ingeleid worden als de opzeg correct werd gegeven en de huurder het pand niet verlaat.
U vraagt via een eenzijdig verzoekschrift tot uithuiszetting de uitzetting van de huurder en een bezettingsvergoeding voor elke dag dat de huurder zonder titel in uw woning/appartement verblijft.
Van zodra de rechter een vonnis in die zin heeft geveld en de huurder nog steeds geen aanstalten heeft gemaakt om te vertrekken, dient u de gerechtsdeurwaarder aan te spreken die de huurder uit het pand zal zetten met behulp van de politie.
Het is duidelijk dat dit een omslachtige procedure is die redelijk wat tijd in beslag zal nemen. Er kunnen makkelijk enkele maanden verstrijken tussen het moment waarop de procedure voor de vrederechter wordt ingeleid en het moment dat de huurder het pand effectief verlaten heeft. In vele gevallen zal de huurder voor die periode ook geen huurgelden meer betalen en zit u als verhuurder dus in een heel benarde situatie.
Hoe kan u dit vermijden?
Vaak heeft u als verhuurder al een stil vermoeden dat de huurder het pand niet zal verlaten indien u na het verzenden van de opzegbrief niets meer verneemt van de huurder.
U kan vanaf dat ogenblik in principe al naar de vrederechter stappen.
U dient dan een verzoek in tot bevestiging van de opzeg en vraagt onmiddellijk ook een uitzettingsbevel indien de huurder op het einde van de opzegtermijn het pand niet zou verlaten. Het spreekt voor zich dat u op deze manier veel tijd wint.
Doch ook aan deze situatie zijn nadelen verbonden.
Aan de procedure bij de vrederechter hangen immers kosten vast en deze zal de verhuurder uiteraard moeten voorschieten. Uiteindelijk zal de rechter in het vonnis bepalen wie de kosten van de procedure op zich moet nemen. Als verhuurder moet u kunnen aantonen dat het noodzakelijk was om de procedure te starten opdat de huurder werkelijk zou vertrekken uit het pand. Als de huurder tijdens de procedure bijvoorbeeld vrijwillig het pand verlaat, zal de rechter meestal oordelen dat de procedure niet noodzakelijk was en dat de huurder niet moet instaan voor de kosten. Hoe onrechtvaardig dit vaak ook overkomt.
Om die reden is het dus een belangrijke afweging om te maken of u de procedure vervroegd inleid, dan wel nadat u de huurder ten onrechte uw pand blijft betrekken. In dat geval zullen de kosten steeds ten laste van de huurder worden gelegd.
Heeft u moeilijkheden met een huurder of wenst u uw huurcontracten te optimaliseren, aarzel dan niet de advocaten van Eska Law te contacteren.