Je hoopt uiteraard dat de situatie zich niet voordoet, doch het gebeurt helaas wel dat wanneer je beroep doet op een aannemer voor de bouw/renovatie van je droomwoning of zelfs kleine klus, dat de aannemer failliet gaat. Het aantal faillissementen in de bouwsector is immers erg hoog.
Wat zijn uw rechten als bouwheer in dat geval?
Om zeker te zijn dat uw aannemer werkelijk failliet is, kan u best het Belgisch Staatsblad raadplegen. Elk faillissement wordt hierin immers vermeld, samen met de gegevens van de curator die werd aangesteld door de rechtbank om het faillissement af te wikkelen.
Vanaf het ogenblik van het faillissement, mag de aannemer zelf geen betalingen meer ontvangen. Het is de curator die het beheer van het vermogen van de onderneming vanaf dan zal overnemen. U dient zich vanaf dan voor het gehele verdere verloop te richten tot de curator.
Er kunnen zich verschillende situaties voordien.
Zijn de werken nog niet aangevat, dan komt er door het faillissement niet onmiddellijk een einde aan de aannemingsovereenkomst. Het is dan ook niet aangewezen om meteen een nieuwe aannemer aan te stellen. Op deze manier kan u immers veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding aan de curator.
Wat u best doet in dat geval, is de curator aanschrijven en vragen naar diens standpunt omtrent het verderzetten van de overeenkomst. De curator dient binnen 15 dagen te antwoorden. Komt er geen antwoord van de curator, dan is de overeenkomst ontbonden en kan een nieuwe aannemer worden aangesproken.
Als u reeds een eerste voorschot had betaald, is er weinig kans dat u dit geld nog zal terugzien. Hoe dan ook dient u best een aangifte van schuldvordering in via de website Regsol.be.
Als de werken aan uw woning al zijn gestart, dan is de situatie complexer. In uitzonderlijke gevallen zal de curator beslissen om de aannemingsovereenkomst toch verder uit te voeren. Spreek dus niet meteen een andere aannemer aan, maar wacht het standpunt van de curator af.
Kiest de curator ervoor om de overeenkomst stop te zetten, hetgeen meestal het geval is, dan wordt er een eindafrekening opgemaakt in samenspraak met de architect.
Bedragen de voorschotten die u heeft betaald, meer dan de waarde van de werken die reeds zijn uitgevoerd, dan dient u voor het teveel betaalde bedrag een schuldvordering in te dienen in het faillissement. Dit gebeurt via Regsol.be.
Heeft u nog niet voldoende voorschot betaald om de reeds uitgevoerde werken te dekken, dan zal de curator u wellicht vragen om een bedrag te betalen op de faillissementsrekening die wordt beheerd door de curator.
Belangrijk bij dit alles is om eerst even na te kijken of u niet onder de bescherming van de ‘Wet Breyne’ (ook wel Woningbouwwet genoemd) zou vallen. Dit zal meestal het geval zijn als u een huis of appartement ‘op plan’ heeft gekocht.
Conform de Wet Breyne is de aannemer immers verplicht om bij de bank een voltooiingswaarborg te storten voor het geval hij failliet zou gaan. Zolang de werken niet definitief zijn opgeleverd kan u zich beroepen op de voltooiingswaarborg. Let wel, de voltooiingswaarborg bedraagt bij een erkende aannemer slechts 5% van de prijs van de werken. Wellicht zal dit dus niet volstaan.
Het faillissement van uw aannemer kan duidelijk vergaande gevolgen hebben. Financieel zal dit meestal erg nadelig uitdraaien en ook zorgt dit voor enorme vertragingen in de werken.
Kijk dus steeds goed de algemene voorwaarden van uw aannemer na en bekijk indien mogelijk diens financiële toestand alvorens ermee in zee te gaan.
Heeft u vragen over dit onderwerp, aarzel dan niet ons te contacteren!