Samenleven brengt talloze gevolgen met zich mee, zo ook op fiscaal vlak. U zal anders belast worden indien u feitelijk samenwoont, wettelijk samenwoont of gehuwd bent.
Hieronder lichten wij enkele verschillen in de personenbelasting voor u toe.
-
- De belastingaangifte
De fiscus heeft zijn eigen definitie van ‘gezin’. Wat voor de maatschappij een gezin is, is dat niet noodzakelijk voor de fiscus.
Feitelijk samenwonenden worden door de fiscus beschouwd als alleenstaanden en dienen elk apart hun aangifte in de personenbelasting te doen en zullen elk apart een aanslagbiljet ontvangen.
Wettelijk samenwonenden en gehuwden daarentegen, moeten een gezamenlijke aangifte indienen en zullen gezamenlijk een aanslagbiljet ontvangen.
Wettelijk samenwonenden worden voor wat de personenbelasting betreft, volledig gelijkgeschakeld met gehuwden, in tegenstelling tot feitelijk samenwonenden.
-
- Kinderen ten laste
Elke belastingplichtige heeft recht op de “belastingvrije som”, met name het deel van uw inkomen dat vrijgesteld is van belasting. Deze belastingvrije som bedraagt 8.990 EUR.
Voor elk kind ten laste, kan u daarnaast een toeslag verkrijgen op deze belastingvrije som. Dit houdt in dat een groter deel van uw inkomen onbelast is. Naargelang het aantal kinderen die ten laste zijn, stijgt uw toeslag op de belastingvrije som.
Alleenstaanden met kinderen ten laste krijgen bovenop deze toeslag, nog een extra eenmalige verhoging op de belastingvrije som.
Feitelijk samenwonenden worden door de fiscus beschouwd als alleenstaanden en kunnen dus van dit voordeel genieten, in tegenstelling tot gehuwde koppels of wettelijk samenwonenden.
Bij welke partner de kinderen ten laste zijn voor de fiscus, kunnen feitelijk samenwonenden vrij kiezen. Bij gehuwden of wettelijke samenwoners zal dit automatisch zijn bij de partner die het hoogste inkomen heeft.
-
- Het huwelijksquotiënt
Het huwelijksquotiënt is een regeling waarbij een deel van de beroepsinkomsten wordt belast bij de niet-werkende of weinig verdienende partner. Hierdoor dient er minder belasting betaald te worden. Deze regeling wordt toegepast voor gehuwden of wettelijk samenwonenden, doch geldt niet voor feitelijke samenwoners.
-
- Invordering belastingschulden
Een laatste gevolg bestaat op het vlak van de invordering van de belastingschulden. Indien gehuwden of wettelijk samenwonenden een belastingschuld hebben, dan kan de fiscus de schuld verhalen op alle eigen goederen en gemeenschappelijke goederen van de partners. Bij feitelijk samenwonenden is dit niet het geval. De fiscus kan enkel de partner ten aanzien van wie de schuld bestaat, aanspreken.
Heeft u vragen over dit onderwerp, dan helpen wij u graag verder!