Verbod op onverdoofd slachten verenigbaar met godsdienstvrijheid? Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens spreekt zich uit

In 2017 zijn er in het Vlaamse en Waalse Gewest decreten aangenomen die het onverdoofd slachten van dieren aan banden legt. Dit was niet naar de zin van de joodse en islamitische gemeenschappen binnen ons land. Joden eten immers doorgaans enkel koosjer vlees, waarbij dieren niet verdoofd mogen worden voor de slacht. Moslims eten dan weer voornamelijk halal vlees, waarbij de dieren doorgaans eveneens onverdoofd geslacht worden.

In dit kader hadden verschillende gelovigen zich gegroepeerd om onmiddellijk na de invoering van deze regels, de nietigverklaring ervan te vorderen bij het Grondwettelijk Hof, en dit op grond van inbreuken tegen het recht op vrijheid van godsdienst en op het discriminatieverbod. Na een prejudiciële vraag te hebben gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, werd de vordering tot nietigverklaring verworpen.

Nadat ze door het Grondwettelijk Hof wandelen werden gestuurd, werd er een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens opgestart. Op 13 februari werd in deze zaak het arrest geveld waarbij het Hof, unaniem in zijn oordeel, duidelijk maakte dat een nationaal verbod op onverdoofd (ritueel) slachten is toegestaan. Zo wordt er gesteld dat dergelijk verbod weldegelijk een inbreuk uitmaakt op het recht van vrijheid van godsdienst, doch dat deze beperking een legitiem doel nastreeft die voldoet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. De EU bepaalt immers dat het welzijn van de dieren een doelstelling is van algemeen belang.

Op de vraag of dergelijk verbod niet in strijd is met het discriminatieverbod, werd eveneens met een duidelijke neen geantwoord. De gelovigen stelden dat indien jagers en vissers wel mogen overgaan tot het onverdoofd slachten, en zij niet, dit een inbreuk zou uitmaken op het discriminatieverbod. Het Hof oordeelde dat alleen personen die zich in dezelfde situatie bevinden en tot dezelfde groep behoren, zich kunnen beroepen op ongelijke behandeling. In casu is dit niet het geval. Joden en Moslims behoren immers niet tot de groep van jagers en vissers.

De tendens waarbij er steeds meer wordt ingezet op dierenwelzijn zet zich aldus door.

Bron: – EHRM nr. 2024-069, 13 februari 2024, Executief van de Moslims van België e.a. t. België

    • Paul Bekaert, Verbod op onverdoofd slachten houdt stand in Straatsburg, De Juristenkrant nr. 486, 20 maart 2024

Related Posts