RECHTEN VAN DE HUURDER BIJ HET LANG AANSLEPEN VAN HERSTELLINGSWERKEN DOOR DE VERHUURDER

De verhuurder is verplicht om gedurende de looptijd van de woninghuurovereenkomst de goede staat en de bewoonbaarheid van de woning te garanderen. Zo moet de woning steeds voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen en mogen er geen gebreken van categorie II of III worden vastgesteld.

Categorie II betreft de ernstige gebreken dewelke geen direct gevaar voor de veiligheid of gezondheid vormen. Indien dergelijke gebreken worden vastgesteld, zal de woning ongeschikt verklaard worden.

Categorie III betreft dan weer de ernstige gebreken die wel een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners of die leiden tot mensonwaardige levensomstandigheden. Bij vaststelling hiervan zal de woning ongeschikt én onbewoonbaar verklaard worden.

In beide gevallen kan de huurder naar de vrederechter gaan om de huurovereenkomst te laten ontbinden of te eisen dat de verhuurder de nodige werkzaamheden uitvoert.

Om de goede staat en de bewoonbaarheid van de woning te vrijwaren, zal het de verhuurder er soms toe nopen om de nodige werkzaamheden te verrichten tenzij het gaat om kleine herstellingswerken (bvb. vervanging lamp,..), die doorgaans door de huurder moeten worden verricht.

Stel nu dat uw ramen gesprongen zijn door bijvoorbeeld de warmte en de verhuurder de vervanging ervan ellenlang laat duren, wat zijn dan uw rechten als huurder?

Om uw rechten als huurder in dergelijke gevallen te weten, is de datum van het sluiten van de huurovereenkomst van groot belang. Indien uw huurovereenkomst is gesloten na 1 januari 2019, de datum van de inwerkingtreding van het Vlaamse Woninghuurdecreet, zal de huurder een huurprijsvermindering kunnen vorderen indien de dringende werken langer duren dan 30 dagen op grond van artikel 27 van het Vlaamse Woninghuurdecreet. Deze bepaling is van dwingend recht waardoor er contractueel niet van kan worden afgeweken.

Indien uw huurovereenkomst dateert van voor 1 januari 2019, zijnde voor de inwerkingtreding van het Vlaamse Woninghuurdecreet, zal de Woninghuurwet van toepassing zijn. Hier zal de huurder pas een prijsvermindering kunnen vorderen indien de dringende werken langer duren dan 40 dagen. Bovendien is deze bepaling niet van dwingend recht waardoor er contractueel van kan worden afgeweken. Zo kan de verhuurder bijvoorbeeld in de huurovereenkomst een clausule inbouwen waarbij er wordt gestipuleerd dat er geen prijsvermindering zal plaatsvinden indien de werken langer dan 40 dagen duren. Indien uw huurovereenkomst dateert van voor 2019 is het dus zeer belangrijk dat u uw huurovereenkomst zeer grondig doorneemt alvorens naar de vrederechter te stappen.

Bij verdere vragen hieromtrent, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren

Related Posts