Is een zorgvolmacht ook nuttig voor u?

Wanneer je een dagje ouder wordt, kan het interessant zijn om een zorgvolmacht te laten opstellen.

Maar wat is een zorgvolmacht nu eigenlijk?

In juridische termen wordt een zorgvolmacht een buitengerechtelijke bescherming genoemd die verloopt via een lastgevingsovereenkomst.

Aldus wordt bij een zorgvolmacht het juridische principe van een lastgeving toegepast: de lastgever (de persoon op wie de zorgvolmacht betrekking heeft) bezorgt de lasthebber (de persoon die de zorgvolmacht realiseert) een last (bijvoorbeeld het beheer van uw vermogen).

De bovenstaande uitleg is enigszins abstract. Hieronder worden enkele juridische begrippen gedefinieerd ter verduidelijking.

Een lastgever is de persoon die zijn bevoegdheden op bepaalde vlakken afgeeft aan een andere persoon.

Een lasthebber is de persoon die de opdracht van de lastgever aanneemt. Hij zal de bevoegdheden van de lastgever overnemen alsof hij zelf de lastgever is.

Wilsongeschiktheid betekent dat een persoon feitelijk niet meer in staat is om zijn wil te uiten. Een typisch voorbeeld is wanneer een persoon dement wordt of in coma ligt. In dergelijke gevallen kan een persoon zijn wil niet meer uiten en kunnen de familieleden volledig geblokkeerd worden indien noodzakelijke zaken moeten ondernomen worden.

Het begrip wilsongeschiktheid onderscheiden worden van het begrip handelingsonbekwaamheid. De handelingsonbekwaamheid kan enkel door een rechter worden vastgesteld.

Het is mogelijk om handelingsbekwaam, maar feitelijk wilsongeschikt te zijn. Dit is het punt waar de zorgvolmacht aan tegemoet komt. Je kan door middel van een zorgvolmacht een persoon beschermen tegen feitelijke wilsongeschiktheid.

In de zorgvolmacht kan de lastgever een aantal bevoegdheden laten opnemen. Deze bevoegdheden kunnen betrekking hebben op het vermogen of bepaalde handelingen. Zo kan de lastgever onder andere beslissen wie er zijn pensioen of huurgelden kan innen, wie zijn boodschappen doet, wie de facturen betaalt enzoverder.

Bij het aanduiden van een lasthebber raden wij steeds aan om trapsgewijs te werken en minstens 3 lasthebbers in trapsgewijze zin aan te duiden. Zo kan u bijvoorbeeld in eerste instantie uw echtgenoot of echtgenote aanduiden.

Kan uw echtgenoot of echtgenote zijn of haar mandaat niet meer uitvoeren, dan kan in tweede instantie uw zoon of dochter worden aangeduid. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld uw beide kinderen in tweede instantie aan te duiden waarbij zij steeds beiden moeten optreden.

In laatste orde kan u bijvoorbeeld een vriend of vriendin aanduiden wanneer zowel uw echtgenote/echtgenote of zoon/dochter hun mandaat niet kunnen uitvoeren.

Er bestaan vele mogelijkheden om uw lasthebber(s) aan te duiden.

Via de zorgvolmacht zal de lastgever anticiperen op zijn of haar zorgen en noden van de toekomst. De lastgever werkt, anders geformuleerd, een regeling uit die niet automatisch meteen van toepassing zal zijn, maar pas in werking treedt op een later moment. Dit later moment is meestal wanneer dokters oordelen dat de lastgever niet meer wilsgeschikt is (dit houdt in dat hij niet meer helder en bewust beslissingen kan nemen). Hierbij kan u zelf ook beslissen welke dokters tot deze beslissing zullen komen, bijvoorbeeld uw huisarts samen met een specialist.

Daarnaast kan u zelf ook kiezen in welk rusthuis u wenst te verblijven.

Een zorgvolmacht kan dus volledig op maat en volgens uw eigen wensen worden opgemaakt.

Na opmaak en ondertekening van de zorgvolmacht, kan deze worden geregistreerd in het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten. Je kan dit laten registreren via de notaris of de griffie van het vredegerecht.

De registratie van de zorgvolmacht is van groot belang. Zonder de registratie is de zorgvolmacht nutteloos. Als de zorgvolmacht niet geregistreerd is vóórdat de lastgever wilsongeschikt wordt, dan eindigt ze automatisch. Dit wil zeggen dat alles wat in de zorgvolmacht werd opgenomen niet meer van toepassing is of kan worden toegepast. Het is daarom cruciaal om de registratie zo spoedig mogelijk in orde te brengen. Nog een belangrijke opmerking hierbij is het feit dat een kopie van de zorgvolmacht niet volstaat voor de registratie. De lasthebber moet namelijk over een eensluidend verklaard afschrift beschikken. U kan een eensluidend afschrift opvragen bij een gemeentelijk ambtenaar of een notaris.

Eska Law kan u bijstaan in het opmaken van een zorgvolmacht op maat en u begeleiden tot het ondertekenen en registreren van de zorgvolmacht zodat u met een gerust gemoet de toekomst tegemoet kan.

Related Posts