Huwelijksvoordelen

Vandaag de dag maken steeds meer mensen een huwelijkscontract waarbij ze de langstlevende onder hen zoveel mogelijk willen bevoordelen, voor het geval het huwelijk eindigt door het overlijden van één van de echtgenoten.

Huwelijksvoordelen kunnen vele vormen aannemen, afhankelijk van het stelsel waaronder u trouwt. Je kan trouwen onder het gemeenschapsstelsel of het stelsel van scheiding van goederen.

Het gemeenschapsstelsel is een stelsel waarbij de inkomsten uit arbeid of vervangingsinkomsten en (tenzij bij huwelijksovereenkomst uitgesloten) de inkomsten uit eigen vermogen van elk van de echtgenoten deel uitmaken van het gemeenschappelijk vermogen. Het algemene principe hierachter is om alles gemeenschappelijk van beide echtgenoten te maken.

Een clausule in uw huwelijksovereenkomst kan bijvoorbeeld zijn dat:

    • de langstlevende onder u meer dan de helft of zelfs het gehele gemeenschappelijke vermogen kan toebedeeld krijgen, indien het huwelijk door overlijden van één van de echtgenoten eindigt
    • OF langstlevende kan goederen voor afnemen uit het huwelijksvermogen, vooraleer de rest van het huwelijksvermogen gelijk verdeeld wordt tussen de langstlevende echtgenoot en de (nalatenschap van de) eerst stervende.

In een stelsel van scheiding van goederen blijven de huwelijkspartners financieel volledig onafhankelijk van elkaar. Jouw inkomsten en die van je partner blijven van elkaar gescheiden. In dat stelsel bestaan er slechts twee vermogens: de eigen vermogens van de partners. Er bestaat géén gemeenschappelijk vermogen.

Een clausule in uw huwelijksovereenkomst kan bijvoorbeeld zijn:

    • Een clausule in uw huwelijksovereenkomst waarbij (als correctie op het gekozen stelsel van scheiding van goederen) aan de langstlevende een vordering wordt toegekend op de nalatenschap van de langstlevende voor meer dan de helft of zelfs het gehele tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen.

Belangrijk om wel voor ogen te houden is dat vooral de nalatenschap van de eerst stervende kan worden afgehandeld dient het gemeenschappelijk vermogen van de gehuwden te worden vereffend en verdeeld zodat de huwelijksvoordelen die aan de langstlevende toekomen uw nalatenschap erg kunnen uithollen.

Maar wat als je na een paar jaar huwelijk uit het echt scheidt? Wat is dan het lot van de huwelijksvoordelen?

Wanneer de echtscheiding definitief is, vervallen de huwelijksvoordelen. Met andere woorden, de ex-echtgenoot kan dus automatisch geen aanspraak meer maken op de ‘overlevingsrechten’.

Het is echter mogelijk dat een echtgenoot sterft alvorens de echtscheiding definitief is. In zo’n geval zal de langstlevende echtgenoot zich helaas wel nog op deze huwelijksvoordelen kunnen beroepen. Maar dit is enkel mogelijk in de onderstaande twee gevallen:

    • De opgenomen clausule in het huwelijkscontract kan zo geformuleerd zijn dat het geen uitwerking heeft in bepaalde situaties die duiden op een breuk (bijvoorbeeld de inleiding van een echtscheiding of een intentionele feitelijke scheiding).
    • Wanneer een clausule in het huwelijkscontract geen verval bij relatiebreuk bepaalt of niet voldaan is aan bepaalde vereisten, kan er worden nagegaan om de huwelijksovereenkomst al dan niet nog aan te passen. Dit kan enkel bij notariële akte en de toestemming van de beide echtgenoten is vereist.

Related Posts