Feitelijke samenwonen nu ook in Brussel gelijkgesteld met wettelijk samenwonenden en gehuwden voor de schenkbelastingen successierechten

Bent u feitelijk samenwonend met uw partner in Brussel dan zal u vanaf 1 januari 2014 voordeliger kunnen erven of schenken.

In Vlaanderen was reeds sinds jaar en dag de regel ingevoerd dat feitelijk samenwonende partners die minstens 1 jaar samenwonen net zoals wettelijk samenwonende partners en gehuwden een tarief van 3% schenkbelasting betalen op een geregistreerde roerende schenking.

Ook op vlak van de erfbelasting genieten feitelijk samenwonenden het voordeel van de vrijstelling van de gezinswoning van de Vlaamse erfbelasting indien deze minstens 3 jaar ononderbroken hebben samengewoond en een gemeenschappelijke huishouding hebben gevoerd.

In Brussel bestaat deze regel op vandaag niet en wordt de feitelijk samenwonende partner voor het tarief in de schenkbelasting en successierechten aanzien als een ‘vreemde derde’. De feitelijk samenwonende partner valt in Brussel namelijk niet onder de noemer ‘partner’ voor de toepassing van het voordelige tarief tussen partners.

Hierin zal binnenkort echter verandering in komen.

De Brusselse Wetgever heeft beslist om de regelgeving met ingang van 1 januari 2024 te moderniseren door feitelijke samenwonende partners gelijk te stellen met wettelijk samenwonende partners en gehuwden.

Zo zal de feitelijk samenwonende partner onder bepaalde voorwaarden ook kunnen genieten van het gunsttarief van 3% voor geregistreerde roerende schenkingen en het voordelige tarief I in kader van de successierechten.

Om te kunnen genieten van het voordelige tarief tussen partners (tarief I) voor de toepassing van de successierechten, zullen de personen op de dag van het overlijden van de partner minstens één jaar ononderbroken met de erflater moeten samengewoond hebben én met hem of haar een gemeenschappelijke huishouding hebben gevoerd.

Voor de toepassing van het verlaagde tarief op de hoofdverblijfplaats van de erflater en toepassing van het gunstregime voor de overgang van familiale ondernemingen en vennootschappen, zullen de partners minstens drie jaar ononderbroken moeten samenwonen.

Ook ten aanzien van de schenkbelasting voegt de Brusselse wetgever de regel in dat feitelijk samenwonende partners kunnen schenken aan elkaar onder het tarief I dat van toepassing is op wettelijk samenwonenden en gehuwden. Als voorwaarde geldt hierbij eveneens dat de partners op het ogenblik van de schenking minstens één jaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren.

Bron: Brussels Hoofdstedelijk Gewest – Ordonnantie van 28 september 2023 tot wijziging van het Wetboek der successierechten en van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten met het oog op het aanpassen van de Brusselse fiscale regelgeving aan de nieuwe gezinsstructuren en het bevorderen van de overdrachten tussen generaties (BS 27 september 2023, pr. 79955).

Related Posts