Eindelijke sociale bescherming voor sekswerkers

De federale wetgever laat sekswerkers niet langer in de kou staan zowel op strafrechtelijk als sociaalrechtelijk vlak.

Op strafrechtelijk vlak werd de stap in de richting van de decriminalisering van sekswerk gezet. Hieruit volgt dat het uitvoeren van sekswerk niet langer strafbaar is.

Daarnaast heeft de federale wetgever ook oog gehad voor de sociale bescherming van sekswerkers.

De wet van 21 februari 2022 betreffende de niet-inroepbaarheid van de nietigheid van de arbeidsovereenkomst ten aanzien van personen die zich prostitueren zorgt ervoor dat de nietigheid van de arbeidsovereenkomst niet meer kan worden ingeroepen ten aanzien van de rechten van de werknemers die voortvloeien uit de arbeidswetgeving en de socialezekerheidswetgeving, wanneer de werknemer zich prostitueert. Dit houdt in dat de werkgever of instellingen van sociale zekerheid de nietigheid van de arbeidsovereenkomst van een sekswerker niet meer kan inroepen bij juridische geschillen.

Wat betekent nu de nietigheid van een overeenkomst?

Als een overeenkomst nietig is dan wordt de overeenkomst beschouwd als onbestaande waardoor zij geen juridische gevolgen teweeg kan brengen. Dit betekent dat wanneer een sekswerker een juridisch geschil heeft met haar werkgever over bijvoorbeeld het aantal te presteren werkuren dan kon zij zich niet beroepen op de overeengekomen aantal werkuren uit de arbeidsovereenkomst. Hieruit volgt dat een sekswerker in een zeer precaire rechtspositie verkeerde. Wat misbruik door de werkgever uiteraard in de hand werkte…

In principe is het in België verboden om een persoon door middel van een arbeidsovereenkomst seksuele diensten te laten verlenen. In de praktijk werd dit verbod ontweken door een arbeidsovereenkomst te sluiten inzake activiteiten als horeca of massage.

De oplossing

Om tegemoed te komen aan de precaire rechtspositie van sekswerkers voert de wetgever door middel van de wet van 21 februari 2022 de niet-inroepbaarheid van de nietigheid van de arbeidsovereenkomst van sekswerkers in. Dit houdt in dat onder andere de werkgever of instellingen van sociale zekerheid de nietigheid van de arbeidsovereenkomst van een sekswerker niet meer kunnen inroepen tegen de sekswerker-werknemer om zich te onttrekken aan hun verplichtingen. Hierdoor staat een sekswerker veel sterker in het juridische landschap dan voorheen.

Zo kan een sekswerker op basis van haar arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld wel naar de arbeidsrechtbank voor arbeidsrechtelijke geschillen met de werkgever.

Bron: 21 februari 2022 – Wet van 21 februari 2022 betreffende de niet-inroepbaarheid van de nietigheid van de arbeidsovereenkomst ten aanzien van personen die zich prostitueren, BS 21 maart 2022, p.21928; Droits Quotidiens Legal Design, “Betere sociale bescherming voor sekswerkers: nietigheid arbeidsovereenkomst niet langer inroepbaar”, https://jura-kluwer-be.kuleuven.e-bronnen.be/secure/documentview.aspx?id=kl2641922&scrollid=kl2641922.

Related Posts