Met een zorgvolmacht kan u zich voorbereiden op de dag dat u niet langer wilsbekwaam bent, bijvoorbeeld door coma of ziekte, en bijgevolg niet meer in staat bent om de handelingen betreffende uw persoon of uw vermogen waar te nemen. Door de opmaak van een zorgvolmacht duidt u één of meerdere lasthebbers aan die vanaf de wilsonbekwaamheid deze taken van u overnemen. Hierbij kan gedacht worden aan het betalen van facturen, het uitvoeren van herbeleggingen of zelfs de verkoop van onroerende goederen.
Het opstellen van een zorgvolmacht kan bijgevolg ook een handig instrument zijn om aan vermogensplanning te doen. Zo kan men anticipatief iemand aanduiden om het vermogen te beheren en aan successieplanning te doen volgens de eigen wensen voor de periode dat u hier zelf niet meer toe in staat zou zijn. Indien u geen zorgvolmacht hebt opgesteld, is het immers onvermijdelijk dat er een tussenkomst van de rechter zal plaatsvinden, die op zijn beurt een bewindvoerder zal aanstellen. De bewindvoerder zal dan beslissen wat de wilsonbekwame persoon wel of niet mag doen met zijn vermogen. Velen onder ons zullen wellicht al een idee hebben over het lot van hun persoonlijk vermogen, bijvoorbeeld welke belegging strategie er gevolgd dient te worden wanneer u tijdelijk niet meer in staat bent om uw wil te uiten (bijvoorbeeld door een comateuze toestand) of eventuele schenkingen die moeten gedaan worden om de vaak hallucinante erfbelasting te vermijden. Vanaf het moment van wilsonbekwaamheid is het immers niet langer mogelijk om zelf nog schenkingen te doen.
Door het opstellen van een zorgvolmacht zet u de tussenkomst van een bewindvoerder buitenspel en bepaalt u bijgevolg anticipatief zelf over het lot van uw vermogen. Belangrijk hierbij is dat u dit tijdig doet. Vanaf het moment van wilsonbekwaamheid is het namelijk niet langer mogelijk om een zorgvolmacht op te stellen. Het is eveneens belangrijk dat u de modaliteiten van de schenkingen duidelijk specifieert en wie u aanduidt als lasthebber. Als u één van uw kinderen belast met de taak om schenkingen te doen, moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het feit dat dit kind geen schenkingen aan zichzelf kan doen. Om zulke situaties het hoofd te bieden, kan men er ook voor opteren om een lasthebber ad hoc aan te duiden in de zorgvolmacht. Deze persoon kan dan in plaats van de lasthebber optreden wanneer er tegenstrijdige belangen zijn tussen lastgever en lasthebber.
De zorgvolmacht in het kader van vermogensplanning kent echter ook beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een lasthebber aan te duiden voor het opstellen van een testament. Strikt persoonlijke handelingen zijn immers uitgesloten uit het toepassingsgebied. Andere voorbeelden hiervan zijn het uitoefenen van de stemrechten of de aanvraag tot euthanasie.
Indien u een zorgvolmacht wenst op te stellen, of verdere vragen hebt hieromtrent, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.