De uithuiszetting van uw eigen kind: hoe ver moet het komen?

Vele ouders die een kind op de wereld brengen, trachten het kind met alle zorg en liefde groot te brengen. Maar wat als u als ouders geconfronteerd wordt met een kind die een gevaar kan zijn voor u en uw gezin? Kan u dan de pijnlijke beslissing nemen om uw kind uit huis te zetten? Speelt de leeftijd van uw kind hierin ook een rol?

De meeste van onze jongeren voorbij de 18 jaar verlaten niet direct het warme nest van hun ouders, maar gaan studeren of gaan werken terwijl ze onder de beschermende vleugels van hun ouders blijven. Als 18-jarige willen kinderen/volwassenen nog groeien, sparen en meer ervaring en maturiteit opdoen.

Niettegenstaande voorgaande komt het jammer genoeg ook voor dat u als ouder voor de pijnlijke keuze komt te staan om uw kind toch de deur te wijzen, teneinde uw eigen veiligheid en de deze van uw naasten te garanderen.
Men kan talrijke voorbeelden geven zoals een jongere die problematisch gedrag stelt zoals het plegen van zware strafrechtelijke feiten, het bedreigen van de eigen gezinsleden, zware verslaving, vele schulden, …

Indien men zich in een dergelijke situatie zou bevinden kan u als ouder de pijnlijke maar soms noodzakelijke beslissing nemen om uw kind uit het huis te laten zetten.

Bij het bereiken van de meerderjarigheid, kan u als ouder immers een gelijkaardige procedurele weg volgen als deze van de uithuiszetting van een huurder. Het meerderjarig kind kwalificeert echter niet als huurder waardoor in voorkomend geval de procedure van de uithuiszetting wegens “bezetting zonder recht of titel” dient gevoerd te worden.

Hiertoe dient u de vrederechter te vatten, dewelke steeds eerst zal proberen om de situatie te de-escaleren en tot een verzoening te komen. Het kind wordt dan opgeroepen in verzoening teneinde een passende oplossing te vinden voor beide partijen.

Is de situatie echter dermate ernstig of is er geen bereidwilligheid tot overleg, zal de uithuiszetting ingeleid dienen te worden middels een dagvaarding. Uw eigen kind dagvaarden lijkt dan ook vrij onnatuurlijk doch is een vereiste wil u het meerderjarig kind uit huis zetten.
Uiteraard ligt de bewijslast bij de ouders en zijn er gegronde redenen vereist.

Belangrijke kanttekening hierbij is dat de ouders, zelfs na een uithuiszetting, wel nog tot onderhoudsverplichtingen gehouden kunnen zijn. Meer bepaald dienen zij ondersteuning te bieden bij de verdere studie van het kind en dit tot het kind het beoogde diploma behaald heeft.

Bij een jongere die minderjarig is, zijn de mogelijkheden tot uithuiszetting beperkter. Dit volgt logischerwijze uit familiaal rechtelijke verplichtingen in hoofde van de ouders. Zij dienen het kind onderdak te verschaffen, dienen het kind op te voeden en te ondersteunen.
Indien het gedrag van een minderjarig kind evenwel de spuigaten uitloopt, kan u de familierechter inschakelen teneinde de nodige maatregelen te horen opleggen.
Ook de familierechter tracht steeds tot een minnelijke oplossing te komen en ouders en kind te verzoenen. Besluit de rechtbank dat zulks onmogelijk blijkt, dan zal het minderjarig kind onder de vleugels van jeugdzorg terecht komen en zal er in een andere verblijfplaats voorzien dienen te worden. Men denke aan pleeggezinnen of jeugdinstellingen.

Er zijn aldus wel degelijk mogelijkheden om uw kind het huis uit te krijgen en dit zowel op minderjarige leeftijd als meerderjarige leeftijd.

Indien u vragen heeft omtrent dit topic, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

BRON: https://www.legalxpert.be/en/publication/jeugdrecht–q/77

Related Posts