Stel u gaat over tot de aankoop van een huisdier bij een professionele verkoper en het diertje blijkt later met een ernstige ziekte te kampen, wat zijn dan uw rechten?
In de meeste gevallen is het relatief makkelijk om een vergoeding te vorderen van de verkoper. Zo is de professionele verkoper bijvoorbeeld verplicht om u een garantiecertificaat te overhandigen bij de verkoop. Dit document geldt als bewijs van de waarborg die wordt toegekend door de verkoper indien het dier dat het onderwerp uitmaakt van de verkoop bepaalde aangeboren aandoeningen vertoont die niet werden vermeld door de verkoper of indien het dier sterft als gevolg van bepaalde infectieuze aandoeningen.
Men kan beroep doen op dit garantiecertificaat om de kosten voor de diergeneeskundige zorg terug te vorderen van de verkoper gedurende twee jaar na de aankoop, conform de wettelijke garantie zoals veruitwendigd in de wet Consumentenbescherming. Gedurende de eerste zes maanden na de levering hoeft er zelfs niet bewezen te worden dat de ziekte bestond op het moment van de levering, doch heeft de verkoper wel de mogelijkheid om het bewijs van tegendeel te leveren. Indien het dier binnen deze garantietermijn overlijdt, kan op kosten van de verkoper de ontbinding van de overeenkomst worden gevorderd.
Voor occasionele kwekers (maximaal twee nesten per jaar) bestaat de vereiste van een garantiecertificaat niet. Indien het dier sterft aan bepaalde ziekten (bvb. ziekte van Carré of parvovirose) binnen een bepaalde periode, heeft de koper toch het recht op de terugbetaling van de aankoop van het dier.
Verder is het ook steeds mogelijk om u te beroepen op de regelgeving omtrent verborgen gebreken, veruitwendigd in artikel 1641 en volgende van het Oud BW. Op grond van deze regelgeving is het mogelijk om de verkoper te houden tot vrijwaring. Aan de toepassingsvoorwaarden wordt echter zelden voldaan aangezien men hier echt gaat moeten bewijzen dat het gebrek gekend was door de verkoper én moet bewijzen dat de verkoper oneerlijk is geweest. Verder moet het gebrek al bestaan bij de aankoop en moet deze verborgen zijn.
De kans is bijzonder groot dat bovenstaande regelgeving in de nabije toekomst gewijzigd zal worden. Zo ligt er een wetsontwerp voor van staatssecretaris Bertrand die een cap wilt opleggen op de terugvordering van dierenartskosten ten belope van 130 procent van de aankoopprijs. Vanaf dit plafond zou worden bereikt, zal er dan ook geen verdere tussenkomst mogen worden gevorderd van de verkoper. Verder zou ook de garantietermijn van twee jaar naar één jaar worden teruggebracht en ligt ook het plan voor om de vrije keuze van de dierenarts door de koper aan banden te leggen. Wordt vervolgd…