De BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen: voor- en nadelen

Draai je als ondernemer jaarlijks een omzet van minder dan 25.000 EUR, dan kan je kiezen voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen.

Let wel, de fiscus houdt bij de berekening van je omzet steeds rekening met de omzet van een volledig jaar. Start je in het midden van het jaar als ondernemer, dan herrekent de fiscus dit.

Als je aan de voorwaarden voldoet en kiest voor de vrijstellingsregeling (dit is immers geen verplichting), dan heb je net zoals elke ondernemer wel een btw-hoedanigheid en ben je aan btw onderworpen, maar dien je niet de driemaandelijkse btw-aangifte in te dienen en moet je aan je klanten geen btw aanrekenen.

Dit lijkt op het eerste zicht een heel gunstige regeling, maar in bepaalde gevallen kan het toch nuttig zijn de btw-plicht te overwegen, zelfs als je jaaromzet lager is dan 25.000 EUR.

Hieronder lichten we de voor- en nadelen van de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen toe.

 Voordelen

Een eerste voordeel van de vrijstelling is uiteraard het feit dat je vrijgesteld bent van heel wat fiscale en administratieve verplichtingen. Zoals vermeld, dien je geen btw aan klanten aan te rekenen, geen periodieke btw-aangiften in te dienen en ook geen btw door te storten aan de overheid.

Van belang is wel dat als je een factuur opmaakt aan een klant, er wel op moet vermeld worden dat de bijzondere vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen wordt toegepast.

Een tweede voordeel is dat indien je klanten particulieren zijn, je prestaties aanzienlijk goedkoper zijn dan die van concurrenten die wel btw aanrekenen. Particulieren kunnen de btw immers niet recupereren. Dit voordeel speelt uiteraard niet als je klanten voornamelijk ondernemingen zijn.

 Nadelen

Een vanzelfsprekend nadeel van de vrijstellingsregeling is dat je zelf ook geen btw op je professionele uitgaven kan terugvorderen. Indien je aldus weet als ondernemer dat je een belangrijke aankoop zal doen (bv. een dure vrachtwagen of installatie) die beduidend goedkoper is zonder btw, dan kan het interessant zijn toch te overwegen om niet te opteren voor de vrijstellingsregeling. Op die manier kan je de btw op je aankoop recupereren.

Daarnaast dien je je omzet steeds in de gaten te blijven houden. Vanaf dat je omzet het bedrag van 25.000 EUR overschrijdt, ben je niet meer vrijgesteld van btw, ook al gebeurt dit doorheen het jaar.

Vanaf dat ogenblik moet je voldoen aan alle btw-verplichtingen zoals hierboven opgesomd (btw aanrekenen aan klanten, btw boekhouding voeren, …). Breng dan tijdig de btw-administratie op de hoogte zodat je geen risico loopt op boetes.

Wenst u graag meer informatie of heeft u vragen over dit onderwerp, dan staan de advocaten van Eska Law u graag te woord!

Related Posts