Wat als u als thuisverpleegkundige het RIZIV over de vloer krijgt en uit de controle blijkt dat u alle verstrekkingen wel degelijk heeft uitgevoerd maar dat uw verpleegkundig dossier niet in orde is?
Kan u hiervoor een sanctie worden opgelegd, en zo ja, waaruit zal deze bestaan?
Parlementaire vraag:
Op 9 november 2020 werd aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, de heer Anseeuw, de volgende parlementaire vraag gesteld:
De waarde van de terugbetaling zou conform artikel 142, § 1, van de GVU-wet in verschillende gevallen moeten overeenkomen met de door de verzekering van geneeskundige verzorging geleden financiële schade. Dit is een logisch en belangrijk principe, maar kan echter tot verwarring aanleiding geven. Immers, als de zorgen effectief nodig waren en sowieso aangerekend zouden worden, en dit ook kan bewezen worden, maar bepaalde eerder technisch-administratieve vereisten waren niet in orde (bijv. bepaalde aspecten van het verpleegdossier zijn niet ingevuld), is er dan sprake van financiële schade voor de verzekering van geneeskundige verzorging? Kan dit principe in dat geval dan ook toegepast worden? Hoe gebeurt dit in de praktijk? Dient er dan eveneens een administratieve boete te worden opgelegd?
Hierop werd door de minister Aanseeuw geantwoord dat het bijhouden van een minimum verpleegdossier niet wordt beschouwd als een technisch-administratieve verplichting maar wel als een inhoudelijke meerwaarde in de verzorging van de patiënten.
Het bijhouden van een correct verpleegkundig dossier maakt dan ook een vergoedingsvoorwaarde uit.
Is niet voldaan aan deze voorwaarde, dan mogen de verstrekkingen in principe niet aangerekend worden.
Werden de verstrekkingen wel aangerekend, hoewel geen (correct) verpleegkundig dossier voorlag, dan zal de zorgverlener enerzijds het ten onrechte aangerekend bedrag moeten terugbetalen.
Deze terugbetaling maakt een herstelmaatregel uit.
Daarnaast kan de DGEC autonoom beslissen om ook een administratieve boete op te leggen. Deze beoordeling zal geval per geval gebeuren, rekening houdend met de concrete omstandigheden van het dossier.
Zo zal de DGEC een strengere beoordeling maken ingeval de zorgverlener al voor de derde keer op dezelfde soort inbreuk wordt gewezen. Wordt bij de betrokken zorgverlener voor de eerste keer een inbreuk vastgesteld, dan zal er waarschijnlijk een mildere beoordeling gebeuren.
Gevolgen
Indien het RIZIV bij een controle vaststelt dat u verstrekkingen heeft aangerekend zonder dat u over een (correct) verpleegkundig dossier beschikt, dan kunnen u bijgevolg twee sancties worden opgelegd, namelijk:
-
- de terugbetaling van het onterecht aangerekend bedrag;
- én een administratieve geldboete (van 5% tot 150% van het terug te betalen bedrag)
Wordt u geconfronteerd met een controle door het RIZIV? Aarzel dan niet ons te contacteren.
Eska Law kan u tijdens de controle met raad en daad bijstaan.
Bron: Informatieblad 2020/4 RIZIV