Contracten in de thuisverplegingswereld: Bent u altijd gebonden aan uw contract?

Bent u een zelfstandige thuisverpleegkundige en bent u van plan om samen te werken met een andere zelfstandige thuisverpleegkundige of een thuisverplegingspraktijk, dan zorgt u best dat u over een sluitende samenwerkingsovereenkomst beschikt.

Vaak komt het voor dat er niet sluitende overeenkomsten worden gesloten met als gevolg dat de overeenkomst niet bindend zal zijn.

Het ondoordachtzaam opstellen en tekenen van een overeenkomst kan aldus verregaande gevolgen hebben.

Vaak blijkt uit de praktijk dat mensen een overeenkomst tekenen van amper één blaadje, of als het ware een “bierkaartje”, met alle gevolgen van dien als er later problemen optreden m.b.t de interpretatie van dergelijk “bierkaartje”.

Wanneer u een overeenkomst voorgeschoteld krijgt, is het heel belangrijk dat u zich niet onder druk laat zetten om dit te ondertekenen.

Neem uw tijd en lees de overeenkomst grondig na. Weerspiegelt de overeenkomst de werkelijke wil van de partijen? Bevat deze alle bepalingen die afgesproken werden en werd dit op de correcte wijze opgenomen?

Weet u niet goed waarop u moet letten, dan kan u steeds onderstaande checklist gebruiken als leidraad.

    1. Zijn de partijen bekwaam en hebben zij de bevoegdheid om de overeenkomst te ondertekenen?

Zorg ervoor dat de bevoegde partijen de overeenkomst tekenen. Ingeval van een vennootschap of een vereniging dan betreft dit vaak de bestuurder of de zaakvoerder.

Zijn er meerdere bestuurders of zaakvoerders, dan dient u in de statuten van de vennootschap of vereniging na te kijken of deze bestuurders samen of alleen de overeenkomst kunnen tekenen.

Wilt u een medewerker laten tekenen die geen bestuurder of zaakvoerder is, dan dient deze hiervoor een volmacht te krijgen van het bestuursorgaan.

    1. Worden de correcte gegevens van de partijen vermeld?

Zorg ervoor dat steeds de correcte gegevens van de contractspartijen worden vermeld.

Is een partij een natuurlijke persoon, dan dient u naast de voornaam, naam, nationaal nummer ook het adres te vermelden. Is deze natuurlijke persoon daarnaast ook een eenmanszaak, dan dient u ook het ondernemingsnummer te vermelden.

Is een partij een rechtspersoon (vennootschap of vereniging) dan dient u de correct benaming te vermelden zoals opgenomen in de KBO alsook het adres van de maatschappelijke zetel, het ondernemingsnummer RPR en de bevoegde persoon die de vennootschap of vereniging vertegenwoordigd.

    1. Wordt het doel van de overeenkomst duidelijk omschreven?

In de voorafgaande titel van de overeenkomst moet een duidelijke omschrijving worden gegeven van het doel van de overeenkomst, namelijk wat de partijen ertoe heeft aangezet om deze overeenkomst te sluiten en wat zij met deze overeenkomst wensen te regelen.

Bijvoorbeeld: U wil als zelfstandige verpleegkundige met een thuisverplegingspraktijk samenwerken. In deze samenwerking wilt u onder meer regelen hoe de facturatie van uw prestaties zal verlopen, of er een afhoudingspercentage door de thuisverplegingspraktijk wordt toegepast, hoe de dienstverlening zal georganiseerd worden, … .

    1. Is er sprake van toestemming of wilsovereenkomst van de partijen?

De partijen moeten de wederzijdse bereidheid hebben om een overeenkomst te sluiten volgens de besproken inhoud en voorwaarden.

Zo niet, dan bestaat er geen wilsovereenstemming tussen de partijen en is de overeenkomst niet geldig.

    1. Wordt het voorwerp van de overeenkomst duidelijk omschreven?

Waarover gaat de overeenkomst? Wat wordt specifiek geregeld met de overeenkomst?

U gaat bijvoorbeeld een samenwerking aan. Waaruit bestaat deze samenwerking? Welke prestaties zal u voor de andere partij leveren? Welke prestatie-uren er worden verwacht? Is er sprake van een wacht- of vakantieregeling? Mag er gewisseld worden van patiëntenronde? …

Het voorwerp van de overeenkomst dient u best zo specifiek mogelijk uit te schrijven. Immers, indien een betwisting ontstaat over de overeenkomst en de overeenkomst wordt voorgelegd aan een rechter, dan dient deze onmiddellijk te begrijpen waarover de overeenkomst gaat en wat precies werd geregeld. Zo niet, dan zal de rechter ingeval van twijfel de overeenkomst uitleggen ten nadele van de contractspartij die de overeenkomst heeft bedongen en ten voordele van de contractspartij die zich met de overeenkomst heeft verbonden.

Let wel, de overeenkomst moet een geoorloofde oorzaak hebben, wat wil zeggen dat de verplichtingen van de partijen niet in strijd mogen zijn met de openbare orde, de goede zeden en de bepalingen van dwingend recht.

    1. Wordt de duur van de overeenkomst geregeld en worden er opzeg- en ontbindingsmogelijkheden voorzien?

De overeenkomst kan van bepaalde duur zijn of van onbepaalde duur.

In beide gevallen is het aangeraden om de opzeg- en ontbindingsmogelijkheden op te nemen waarin u een eventuele opzeggingstermijn of zelfs een schadebeding kan opnemen.

Zo wordt alvast geregeld op welke wijze de partijen uit elkaar kunnen gaan en worden latere discussies bij de beëindiging of verbreking van de overeenkomst vermeden.

    1. Wordt bevoegde rechtbank en het toepasselijke recht geregeld?

Neem in de slotbepalingen een artikel op dat de bevoegde rechtbank en het toepasselijk recht regelt.

De bevoegde rechtbank kan naar keuze van de partijen gebeuren. U kan bevoordeeld kiezen om als bevoegde rechtbank het arrondissement te nemen van de plaats van de zetel van uw vennootschap of deze van uw contractspartij.

    1. Wordt de overeenkomst op de correcte wijze ondertekend?

Let erop dat voor elke partij met een onderscheiden belang een origineel exemplaar van de overeenkomst aanwezig is. Hoeveel originele exemplaren er van de overeenkomst bestaan, moet ook vermeld worden op het einde van de overeenkomst zelf.

Elk origineel exemplaar van de overeenkomst zal door alle partijen volledig moeten gehandtekend worden. Daarnaast dient elke partij zijn of haar paraaf te plaatsen op elke pagina.

Naast de vermelding van het aantal originele exemplaren van de overeenkomst, dient steeds ook de plaats en datum van ondertekening te worden vermeld op het einde van de overeenkomst.

Het spreekwoord “bezint eer ge begint” is hier dus heel belangrijk om indachtig te houden. Te ondoordachtzaam een overeenkomst tekenen kan leiden tot interpretatieproblemen en verregaande gevolgen hebben. Te vaak komt het voor dat mensen zich in hun enthousiasme laten verleiden om iets te ondertekenen en waar men later dan met alle gevolgen van dien aan vasthangt.

Laat daarom steeds uw overeenkomst nakijken. Eska Law kan u hierin bijstaan en u adviseren.

Related Posts