Bent u verplicht om te betalen indien u bij een online bestelling de knop “boeking voltooien” aanklikt?

In een recent arrest van 7 april 2022 heeft het Hof van Justitie zich uitgesproken over de vraag of de online bevestiging “Boeking voltooien” een reservatie met betalingsverplichting uitmaakt.

In de feiten van de zaak had de heer B online via booking.com een aantal kamers geboekt in een Duits hotel waarbij hij de knop “boeking voltooien” had aangeklikt na het invullen van zijn persoonsgegevens.

Echter kwam de heer B niet opdagen in het hotel waarop het hotel hem een annuleringskost ten bedrage van 2.240,00 euro aanrekende.

Het hotel is van mening dat de knop “boeking voltooien” voldoet aan de verplichting op grond waarvan de handelaar op de boekingsknop op een goed leesbare wijze de woorden “bestelling met betalingsverplichting” of een overeenkomstige ondubbelzinnige formulering moet vermelden.

De vraag die door de verwijzende rechter wordt gesteld is of de knop “boeking voltooien” kan worden gelijkgesteld of gekwalificeerd worden als “bestelling met betalingsverplichting”.

Het Hof stelt dat volgens artikel 8, lid 2 van de Richtlijn 2011/83 de handelaar de consument onmiddellijk voordat deze de bestelling plaatst, op duidelijke en zichtbare wijze moet informeren over de voornaamste kenmerken van de betrokken goederen of diensten, de totale prijs, de duur van de overeenkomst en de minimumduur van de verplichtingen van de consument. Hij moet er namelijk voor zorgen dat de consument, wanneer hij de bestelling plaatst, uitdrukkelijk erkent dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt.

Artikel 8, lid 2:

“Indien een overeenkomst op afstand die op elektronische wijze wordt gesloten een betalingsverplichting voor de consument inhoudt, wijst de handelaar de consument op duidelijke en in het oog springende manier en onmiddellijk voordat de consument zijn bestelling plaatst, op de in artikel 6, lid 1, onder a), e), o) en p), genoemde informatie.

De handelaar ziet erop toe dat de consument bij het plaatsen van zijn bestelling, uitdrukkelijk erkent dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt. Indien het plaatsen van een bestelling inhoudt dat een knop of een soortgelijke functie moet worden aangeklikt, wordt de knop of soortgelijke functie op een goed leesbare wijze aangemerkt met alleen de woorden ‘bestelling met betalingsverplichting’ of een overeenkomstige ondubbelzinnige formulering waaruit blijkt dat het plaatsen van de bestelling een verplichting inhoudt om de handelaar te betalen. Indien aan de bepalingen van deze alinea niet is voldaan is de consument niet door de overeenkomst of de bestelling gebonden.”

Aldus stelt het Hof dat als het aanklikken van een knop noodzakelijk is om de bestelling te plaatsen, dan moet met duidelijk leesbare woorden “bestelling met betalingsverplichting” of een andere soortgelijke ondubbelzinnige formulering vermeld worden opdat de consument duidelijk weet dat de bestelling ook met een betalingsverplichting gepaard gaat.

Het Hof besluit hierbij dat artikel 8, lid 2, tweede alinea, van richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende consumentenrechten, tot wijziging van richtlijn 93/13/EEG van de Raad en van richtlijn 1999/44/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van richtlijn 85/577/EEG en van richtlijn 97/7/EG van het Europees Parlement en de Raad moet worden uitgelegd dat, teneinde in de context van een bestelproces voor het op elektronische wijze sluiten van een overeenkomst op afstand te bepalen of een op de bestelknop of soortgelijke functie aangebrachte formulering, zoals de formulering “voltooi boeking”, overeenkomt met de woorden “bestelling met betalingsverplichting” in de zin van die bepaling, uitsluitend moet worden uitgegaan van de woorden op die knop of soortgelijke functie.

Bron: Arrest Hof van Justitie van 7 april 2022 in de zaak C-249/21.