Adoptieverlof voor zelfstandigen

Wanneer u overgaat tot het adopteren van een minderjarig kind bent u gerechtigd op een uitkering van uw ziekenfonds. De adoptie van een minderjarig kind geeft namelijk recht op een adoptieverlof van maximum 6 weken of 8 weken bij gelijktijdige adoptie van meerderjarige kinderen. Deze 6 (of 8) weken dienen als de basisperiode voor het adoptieverlof gezien te worden.

Indien u als enige ouder adopteert, wordt deze basisperiode verlengt met 2 weken. Ingeval van adoptie met 2 adoptieouders kan de basisperiode ook met twee weken worden verlengd maar dienen voormelde 2 weken tussen beide ouders te worden verdeeld. Bij de adoptie van een minderjarig kind dat getroffen is door een handicap wordt de duur van het adoptieverlof verdubbeld.

Voormelde periodes van adoptieverlof betreffen maximumperiodes. Uiteraard is het toegestaan om minder weken op te nemen, zolang het adoptieverlof zonder onderbreking wordt opgenomen. Het adoptieverlof moet minimaal slechts 1 week tellen.

Het adoptieverlof dient te worden opgenomen ten vroegste op de dag dat het kind op de officiële woonplaats van de adoptieouders wordt ingeschreven en ten laatste 2 maanden na deze inschrijving.

De aanvraag tot adoptieverlof wordt gericht aan het ziekenfonds, hiervoor zijn de volgende documenten vereist:

      • ingeval van adoptie in België: een kopie van het attest van de bevoegde centrale autoriteit van de gemeenschap waaruit blijkt dat het te adopteren kind zich in een lopende adoptieprocedure bevindt met als doel dit kind toe te vertrouwen aan de adopterende ouder(s);
      • ingeval van buitenlandse adoptie: een kopie van de beslissing tot erkenning tot erkenning van de buitenlandse adoptie afgeleverd door de Dienst Internationale adoptie van de FOD Justitie of een uittreksel van de akte van adoptie, of bij gebrek hieraan, een kopie van het attest van de bevoegde centrale autoriteit van de gemeenschap waaruit blijkt dat het te adopteren kind zich in een lopende adoptieprocedure bevindt met als doel dit kind toe te vertrouwen aan de adopterende ouder(s);
      • ingeval van buitenlandse adoptie waarbij het te adopteren kind tijdens het adoptieverlof wordt opgehaald in het buitenland: een kopie van de goedkeuring door de bevoegde centrale gemeenschap van de beslissing om het kind toe te vertrouwen aan de adopterende ouder(s).

Het adoptieverlof gaat van start van zodra het geadopteerde kind in het gezin van de adopterende ouder(s) terechtkomt. Bij buitenlandse adoptie kan het adoptieverlof al vroeger beginnen lopen zodat het geadopteerde kind kan worden opgehaald in het land van herkomst.

Aan het adoptieverlof worden enkele voorwaarden verbonden:

      • de adopterende ouders zijn aangesloten bij een ziekenfonds;
      • de adopterende ouders hebben de wachttijd van 6 maanden doorlopen of zijn hiervan vrijgesteld;
      • de adopterende ouders hebben hun sociale bijdragen betaald of zijn vrijgesteld van deze betalingen;
      • de adopterende ouders dienen elke beroepsactiviteit stop te zetten tijdens het adoptieverlof;
      • het geadopteerde kind is officieel ingeschreven op hetzelfde adres van de adopterende ouders. Ingeval van internationale adoptie kan het adoptieverlof al beginnen lopen op de dag nadat de bevoegde centrale autoriteit van de gemeenschap de beslissing om het te adopteren kind toe te vertrouwen aan de adopterende ouder(s) heeft goedgekeurd;
      • het adoptieverlof dient te vroegste te beginnen 2 maanden na bovenvermelde inschrijving.

De uitkeringen die betrekking hebben op het adoptieverlof worden ten laatste 1 maand na het begin van het adoptieverlof betaald door het ziekenfonds. Vanaf 01.01.2022 betreft dit een wekelijks forfaitaire vergoeding van 524,92 EUR.

Tijdens het adoptieverlof dienen de adopterende ouders hun beroepsactiviteiten stop te zetten. Op het ogenblik dat de adopterende ouders hun beroepsactiviteiten terug wensen aan te vatten, dienen zij hun ziekenfonds daar binnen de twee dagen in te lichten.

Wenst u meer over adoptieverlof bij zelfstandigen of de bijhorende uitkering, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bron: RIZIV https://www.riziv.fgov.be/nl/themas/zwangerschap-geboorte/geboorte-adoptieverlof/Paginas/adoptieverlof-zelfstandigen.aspx

Related Posts