Stel, u hebt jarenlang een mooie zaak opgebouwd die op vandaag heel wat waard is. Op vandaag wenst u liever wat meer van het leven te genieten maar wilt u uw kinderen later niet opzadelen met een hoge erfbelasting op deze zaak die zij zullen erven.
Schenken van uw zaak
Maakt de zaak een familiale onderneming of een familiale vennootschap uit, dan kan u de zaak op vandaag voordelig aan uw kinderen schenken.
De schenking van een familiale onderneming of vennootschap is namelijk op vandaag vrijgesteld in de schenkbelasting.
U leest het inderdaad goed, op de schenking van uw prachtige zaak zullen uw kinderen geen schenkbelasting moeten betalen.
Aan dit voordeel zijn wel enkele voorwaarden verbonden gedurende een termijn van 3 jaar na de schenking.
Zo zal de activiteit van uw zaak gedurende deze 3 jaar ononderbroken moeten verdergezet worden.
Is uw zaak een familiale onderneming, dan zal u tijdens deze termijn de onroerende goederen die u mee heeft geschonken niet hoofdzakelijk mogen bestemmen of aanwenden tot bewoning.
Is uw zaak een familiale vennootschap, dan mag uw vennootschap tijdens deze termijn haar reële economische activiteit niet verliezen en mag het kapitaal of eigen vermogen niet dalen door uitkeringen of terugbetalingen (is dit wel het geval, dan zullen deze belast worden aan de normale tarieven). Daarnaast dient de zetel van de vennootschap gedurende deze termijn in de EER behouden te blijven.
Schenking onder voorbehoud van vruchtgebruik
Wil u na de schenking van uw zaak nog niet alle controle uit handen geven, dan kan u de zaak schenken onder voorbehoud van vruchtgebruik.
Op deze manier zal enkel de blote eigendom aan de kinderen worden geschonken maar behoudt u de controle en kan u nog steeds genieten van de vruchten die de zaak opbrengt.
Na uw overlijden zal het vruchtgebruik zich voegen bij de blote eigendom waardoor uw kinderen de volle eigendom over uw zaak verkrijgen. Zij zullen in dat geval geen erfbelasting meer verschuldigd zijn.
Wilt u dus op vandaag uw zaak al nalaten aan uw kinderen en hen later niet opzadelen met een zware erfbelasting, maar wilt u zelf nog even de controle behouden, dan opteert u best voor de schenking onder voorbehoud van vruchtgebruik.
Verkoop van uw zaak
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de activiteit van de zaak niet kan voortgezet worden gedurende de verplichte termijn van drie jaar om onder de vrijstelling van de schenkbelasting te vallen doordat bijvoorbeeld u of uw kinderen zelf niet meer in de zaak wensen te werken.
In dat geval kan u de zaak verkopen aan een derde partij. De verkoopprijs die u hiervoor ontvangt kan u vervolgens schenken aan uw kinderen.
Deze schenking kan u uitvoeren middels een bankgift waarvoor geen schenkbelasting of erfbelasting is verschuldigd indien u na de schenking nog drie jaar in leven blijft. Komt u binnen deze termijn te sterven, dan zullen uw kinderen alsnog erfbelasting op deze schenking verschuldigd zijn.
Wilt u liever geen risico nemen, dan kan u ervoor opteren om de schenking notarieel uit te voeren en schenkbelasting te betalen. In dat geval zullen uw kinderen na uw overlijden geen erfbelasting meer verschuldigd zijn.
Wilt u hierover meer informatie of wenst u over te gaan tot een schenking van uw zaak? Aarzel dan niet om ons te contacteren.