Wetgever grijpt in: betalingstermijn tussen ondernemingen maximaal 60 dagen

De Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties beschermt ondernemingen reeds jarenlang tegen medecontracten (ondernemingen/handelaars) die facturen niet of laattijdig betalen.

Deze wet bepaalt immers dat er tussen ondernemingen en handelaars op elke factuur die op de vervaldatum niet volledig is voldaan, van rechtswege een wettelijke interest begint te lopen. De wettelijke intrestvoet bedraagt voor het jaar 2021 8%, hetgeen een aanzienlijk hoge rentevoet is.

Voormelde wet van 2002 legt verder vast dat elke factuur tussen ondernemingen binnen de 30 dagen dient te worden betaald. Partijen kunnen volgens de wet wel overeenkomen om de betalingstermijn uit te breiden naar maximum 60 dagen.

Ondernemingen en handelaars vonden de laatste jaren echter verschillende manieren uit om de betalingstermijn de facto te verlengen tot wel 90 dagen na de levering van goederen of diensten. Zo wordt in contracten immers vaak een clausule ingevoegd waarbij wordt bepaald dat de betalingstermijn voor een factuur pas ingaat na een bepaalde termijn voor verificatie van de factuur of wordt bepaald dat de levering van een goed of dienst pas mag gefactureerd worden na een bepaalde termijn. De betalingstermijnen worden op deze manier in de praktijk soms enorm lang verlengd.

De wetgever maakt hier nu een einde aan. Recent werd immers een wet gestemd tot wijziging van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties.

De wetswijziging legt vast dat als de wet of een overeenkomst tussen partijen voorziet in een procedure voor aanvaarding of verificatie van de factuur, dat deze termijn voor verificatie deel uitmaakt van de betalingstermijn. Het is dus niet langer mogelijk om via de verificatietermijn de maximale betalingstermijn van 60 dagen te rekken.

Daarnaast stelt de wetswijziging dat de schuldenaar de schuldeiser steeds alle informatie moet geven die nodig is om de factuur te kunnen uitreiken, uiterlijk op het ogenblik van de ontvangst van de goederen of diensten. Contractueel de factuurdatum bepalen lang na de levering van goederen of diensten, zoals op heden vaak gebeurt, mag dus niet meer.

De wetswijziging zal in werking treden op 1 februari 2022.

Contracten en algemene voorwaarden verbonden aan facturen worden vanaf dat ogenblik geacht aangepast te zijn aan de nieuwe wetgeving.

Het is dus nuttig uw contracten en algemene voorwaarden spoedig onder handen te nemen om problemen in de toekomst te vermijden.

Indien u hierbij hulp wenst of vragen heeft, staan wij steeds klaar.

Bron:

  • Wet van 14 augustus 2021 tot wijziging van de wet van 2 augustus 2002betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties, 30 augustus 2021.

Related Posts