Belastingvrij schenken van aandelen, is dit op heden nog mogelijk?

Indien u via een gewone roerende schenking aandelen schenkt, dan moet u daar in principe 3% schenkbelasting op betalen bij een schenking in rechte lijn en tussen partners. Deze schenking gebeurt via een notariële akte waarbij de 3% schenkbelasting is verschuldigd op de totale waarde van de geschonken aandelen.

Tot voor kort bestond er enkel een nultarief voor zogenaamde familiebedrijven, waarbij aan volgende voorwaarden moet worden voldaan:

      • Na de schenking wordt er nog minstens drie jaar een activiteit voortgezet.
      • De schenker moet een woonplaats hebben in het Vlaams Gewest op het ogenblik van de schenking.
      • De schenker en zijn familie samen moeten minimaal 50% van de aandelen bezitten.

Sinds vorig jaar is er een bijkomende mogelijkheid bijgekomen om aandelen te schenken aan het nultarief. Zo oordeelde VLABEL op 22 maart 2023 middels twee voorafgaande beslissingen dat de inbreng van eigen vermogensbestanddelen in een maatschap, met als gevolg dat er een onrechtstreekse schenking ontstaat aan een andere aandeelhouder, niet als fiscaal misbruik wordt gecatalogeerd. Hierdoor ontstaan er twee nieuwe mogelijkheden om belastingvrij aandelen te schenken. Deze worden navolgend kort toegelicht.

Mogelijkheid 1

Een vennoot van de maatschap brengt goederen (bvb. aandelen) in de maatschap en ziet af van het recht om hiervoor gecompenseerd te worden met aandelen van de maatschap als tegenwaarde. Uiteraard kan dit enkel toegepast worden bij een maatschap. Bij een bijkomende inbreng in een NV of BV zal er immers een notariële akte vereist zijn en alsnog de 3% schenkbelasting moeten worden voldaan. (VB 22070 van 27 februari 2023, gepubliceerd op 22 maart 2023)

Mogelijkheid 2

Er worden door iemand goederen ingebracht in de maatschap (bvb. aandelen) waarbij de aandelen die door deze inbreng worden uitgebracht, onmiddellijk worden ingeschreven op naam van de begiftigde. (VB 22069 van 27 februari 2023, gepubliceerd op 22 maart 2023)

Bij beide mogelijkheden is er sprake van een onrechtstreekse schenking waardoor men de risicotermijn van drie jaar indachtig moet houden. Als de schenker binnen de termijn van drie jaar na de schenking overlijdt en de schenking niet werd geregistreerd, zal er een erfbelasting worden geheven. Deze erfbelasting is in de meeste gevallen een veelvoud van de schenkbelasting waardoor voormelde mogelijkheden om aandelen aan nultarief te schenken, ten stelligste worden afgeraden indien de schenking gebeurt door iemand die reeds een respectabele leeftijd heeft bereikt of te kampen heeft met een ernstige ziekte.

Related Posts