Het verhoor van de patiënt als getuige in een RIZIV-onderzoek

In kader van een onderzoek door het RIZIV naar de aangerekende verstrekkingen van een zelfstandige thuisverpleegkundige, kan de DGEC (Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle) bepaalde personen verhoren.

Vaak zal voorafgaand het verhoor van de thuisverpleegkundige zelf, de DGEC overgaan tot het verhoor van de patiënten en hun huisartsen.

Op deze manier tracht het RIZIV na te gaan of de aangerekende verstrekkingen door de thuisverpleegkundige correct zijn, waarna de thuisverpleegkundige zelf tijdens zijn/haar verhoor door het RIZIV zal geconfronteerd worden met de verklaringen die werden afgelegd door de patiënten en/of hun huisartsen.

Wanneer u als patiënt wordt geconfronteerd met een bezoek van het RIZIV dan heeft u eveneens bepaalde rechten.

Hierna wordt een verduidelijking gegeven over de mogelijkheid tot bijstand van een advocaat en de inhoud van het proces-verbaal van verhoor. 

    1. Bijstand van een advocaat

Als patiënt zal u door het RIZIV in kader van een onderzoek van de aangerekende verstrekkingen van een bepaalde zorgverlener, de mogelijkheid hebben om u te laten bijstaan door een advocaat.

U zal door het RIZIV gehoord worden als getuige en niet als verdachte, waardoor in principe de bijstand van een advocaat krachtens artikel 6, §3 EVRM niet verplicht is.

Enkel wanneer u als patiënt wordt verhoord als verdacht, zal de Salduz-wetgeving van toepassing zijn en is de bijstand van een advocaat verplicht tenzij u hiervan uitdrukkelijk afstand doet.

    1. Het proces-verbaal van verhoor

Van het verhoor van de patiënt als getuige zal een proces-verbaal worden opgemaakt door het RIZIV.

Evenwel is het RIZIV hierbij niet verplicht om in het proces-verbaal te vermelden welke vragen precies zijn gesteld aan de patiënt.

Enkel wanneer de verhoorde persoon daarom uitdrukkelijk vraagt, dient het RIZIV de gestelde vragen expliciet op te nemen in het proces-verbaal. (art. 62, eerste lid, 1°a) Sociaal Strafwetboek).

Wenst u hierover meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bron: Beslissing van de Kamer van Beroep d.d. 23/08/2023 AR 18/23.

Related Posts