Mogelijke manieren om de wettelijke samenwoning te beëindigen

Sinds de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek blijft de wetgever het Burgerlijk Wetboek moderniseren.

De wetgever wenst de huidige wetgeving steeds meer af te stemmen op de huidige maatschappij.

Zo worden de manieren waarop een wettelijke samenwoning kan worden beëindigd gewijzigd.

De wet van 8 februari 2023 wijzigt met name het oud Burgerlijk Wetboek met het oog op de afschaffing van de beëindiging van de wettelijke samenwoning door het huwelijk met een derde.

Deze wet werd op 1 maart 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Ze zal in werking treden op 11 maart 2023.

Vandaag kan de wettelijke samenwoning op drie manieren worden beëindigd, met name

      • door het overlijden van één van de partners,
      • door het huwelijk van één van de partners, of
      • door een gezamenlijke of eenzijdige verklaring die overhandigd wordt aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Wat opmerkelijk is, en waar de wetgever verandering in wil brengen, dat wanneer één van de partners de wettelijke samenwoning beëindigt door in het huwelijk te treden met een derde, er geen enkele kennisgeving gebeurt aan de overblijvende partner.

Noch de gewezen partner, noch de gemeente worden in kennis gesteld van de beëindiging van de wettelijke samenwoning. Hieruit volgt dat de overblijvende partner dus onwetend is over het feit dat de wettelijke samenwoning ten einde is. Dit is anders bij beëindiging van de wettelijke samenwoning door eenzijdige verklaring.

De wetgever is van oordeel dat het feitelijk en juridisch beëindigen van een duurzame relatie op deze wijze gevoelloos en onverschillig is.

De doelstelling van dit wetsvoorstel bestaat erin om de partijen die in het huwelijk wensen te treden en aldus de wettelijke samenwoning wensen te beëindigen, ertoe aan te zetten om een verklaring tot beëindiging van de wettelijke samenwoning op te stellen.

Het aantal personen dat momenteel een einde maakt aan de wettelijke samenwoning door te huwen met een derde persoon in de praktijk is beperkt. Het voorstel wenst deze mogelijkheid totaal op te heffen om:

      • de huwende partner aan te sporen zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen ten aanzien van de overblijvende partner,
      • de ongelijkheid weg te werken die vandaag bestaat tussen de partner die overblijft na een eenzijdige verklaring tot beëindiging en de partner wiens wettelijke samenwoning werd beëindigd door een huwelijk.

Bron: www.stradalex.com/nl/sl_news/document/sl_news_breve20230306-2-nl; www.stradalex.com/nl/sl_news/document/sl_news_article20221021-2-nl

Related Posts