De Brusselse ordonnantiegever heeft op 28 september 2023 een voorkeurrecht ingevoerd voor huurders van een woning die te koop wordt gesteld. Concreet betekent dit dat de huurder in kennis moet worden gebracht over de verkoop van de woning en dat hij na kennisname een termijn heeft van 30 dagen om zijn recht tot aankoop uit te oefenen. Indien deze procedure wordt miskend, kan de huurder een vordering instellen tegen de koper om in zijn plaats te treden in de verkoop, uiteraard mits voldoening van de aankoopprijs en de kosten verbonden aan de aankoop.
Dit voorkeurrecht is enkel van toepassing voor huurders met een langdurige huurovereenkomst. bovendien zal de huurder zijn voorkeurrecht niet kunnen laten gelden indien de woning door de verkoper wordt verkocht aan familieleden tot en met de derde graad. Aangezien het een Brusselse ordonnantie betreft, is dit voorkeurrecht enkel van toepassing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op heden is er geen gelijkaardige regelgeving van kracht in het Vlaams Gewest. uiteraard kan dit recht wel contractueel ingevoerd worden.
De Brusselse ordonnantiegever beoogde hiermee het recht op een behoorlijke huisvesting te verwezenlijken en de stabiliteit van de bewoning te bevorderen. CIB Vlaanderen, het grootste vastgoednetwerk van Vlaanderen, evenals enkele vastgoedkantoren, waren niet gediend met deze regelgeving. ze stapten naar het Grondwettelijk Hof om vernietiging te bekomen. Zo zijn ze van oordeel dat deze regelgeving in strijd is met het eigendomsrecht, zoals gewaarborgd door de Grondwet en het EVRM. Deze regelgeving zorgt er immers voor dat de verkoopprocedures trager en complexer verlopen en dat dit de verkoopprijs mogelijk onder druk zet omdat sommige eigenaars geneigd zijn sneller aan een huurder te willen verkopen om de procedures te vermijden.
Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat het voorkeurrecht weldegelijk het eigendomsrecht aantast aangezien de vrijheid om een koper te kiezen hierdoor wordt beperkt, doch dat de legitieme doelstelling die aan de grondslag ligt -het recht op een behoorlijke huisvesting- dergelijke aantasting rechtvaardigen. het voorkeurrecht brengt een evenwicht tot stand tussen het algemeen belang en de bescherming van het recht op eigendom, aldus het Hof.
Ze stoelde haar beslissing onder andere op het feit dat het voorkeurrecht slechts in bepaalde gevallen geldt en dat de eigenaar nog steeds de mogelijkheid heeft om zich tot de markt te wenden alvorens zijn prijs en voorwaarden aan de huurder mee te delen. Het beroep tot vernietiging werd aldus verworpen.
Indien u vragen heeft over deze materie, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.
Bron: Grondwettelijk Hof, persbericht arrest 72/2025, 30 april 2025