Indien men overgaat tot het schenken van roerende goederen (bankgift geld, kunst,..) en deze schenkingen niet worden geregistreerd, dient er geen schenkbelasting betaald te worden. Er is weliswaar een grote maar. In de vigerende wetgeving is er immers een verdachte periode voorzien. Indien de schenker binnen deze verdachte periode overlijdt, zal de begiftigde gehouden zijn om de volle pot aan erfbelastingen te betalen op de gekregen goederen. Vandaar opteerden in het verleden veel mensen om toch tot registratie van de schenking over te gaan, a fortiori indien de schenker reeds een respectabele leeftijd heeft bereikt of lijdt aan ernstige ziektes.
Indien er voor registratie wordt geopteerd zal er immers maar 3 procent schenkbelasting worden geheven op het betreffende geschonken bedrag. Dit is beduidend lager dan de erfbelasting die boven het hoofd hangt indien de schenker binnen de verdachte periode overlijdt. Desgevallend kunnen er erfbelastingen worden geheven die kunnen oplopen tot 27%.
In het streven naar een begrotingsevenwicht tegen 2027 heeft de Vlaamse regering onlangs enkele nieuwe maatregelen opgenomen in haar regeerakkoord. Één daarvan was de verlenging van deze verdachte periode van 3 jaar naar 5 jaar. Met deze nieuwe maatregel tracht de Vlaamse regering twintig miljoen euro aan extra jaarlijkse inkomsten binnen te rijven. Zo onverwacht is deze nieuwe maatregel niet. In Wallonië is de verdachte periode van 5 jaar immers al langer van kracht en ook in Vlaanderen stond dit al langer op de agenda.
De verlenging van de verdachte periode zal pas ingaan op 1 januari 2026. Voor iedere schenking die voor deze datum plaatsvindt, zal dus nog steeds de verdachte periode van drie jaar gelden.
Indien u meer vragen hebt hieromtrent, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.