Schenking met een last ten voordele van de schenker: wordt dit door VLABEL gekwalificeerd als een verkoop of schenking?

Aan VLABEL werd de vraag gesteld of een voorgenomen schenking van een onroerend goed, onder last opgelegd aan de begiftigde van de schenking om een geldsom te betalen aan de schenker, in haar geheel wordt gekwalificeerd als een schenking en niet als een verkoop.

De voorgenomen verrichting

De voorgenomen verrichting betreft een schenking van de vader van alle goederen behorende tot de familiale onderneming aan zijn drie kinderen als volgt:

    • Aan de zoon: de volle eigendom van het woonhuis en de hoevegebouwen en de blote eigendom van de grond rond de hoeve
    • Aan de beide dochters in onverdeeldheid: de blote eigendom van andere landbouwgronden

Voor deze goederen, met uitzondering van het woonhuis, werd verzocht om de vrijstelling van de schenkbelasting (artikel 2.8.6.0.3, § 1 VCF).

Deze schenkingen worden uitgevoerd als voorschot op erfenis en maken een punctuele erfovereenkomst uit waarbij de waarde van de geschonken goederen wordt vastgelegd en waarbij bepaald wordt dat de inbreng van de schenkingen in de nalatenschap van de schenker dienen te gebeuren volgens de waarde van de volle eigendom op dag van de schenking, te indexeren tot de dag van het overlijden.

Aan deze schenking wordt eveneens een last gekoppeld waarbij bepaald wordt dat bij het verlijden van de schenkingsakte, de zoon aan zijn vader een bedrag moet betalen dat zal aangewend worden voor de aflossing van de nog lopende hypothecaire kredieten op naam van de schenker.

De vestiging van deze last is ingegeven vanuit de wens van de partijen om de leningslast in hoofde van de vader te beëindigen om de nieuwe eigenaren toe te laten een krediet aan te gaan.

Beslissing VLABEL

Vlabel stelt dat in geval van een schenking met last moet worden uitgemaakt of de overeenkomst nog wel de aard van een schenking heeft dan wel dient gekwalificeerd te worden als een rechtshandeling onder bezwarende titel.

Volgens Vlabel belet de last niet dat de overeenkomst in haar geheel een gift is, wanneer de waarde van de last lager is dan die van de geschonken goederen, zodat de verrichting voor de begiftigde nog een voordeel oplevert.

Uit de gegevens van de aanvraag blijkt volgens Vlabel dat de schenking de hoofdbegiftigde een substantieel voordeel oplevert.

De hoofdbegiftigde moet namelijk aan de schenker een bedrag betalen dat zal aangewend worden om hypothecaire kredieten op naam van de schenker af te lossen zodat de bedrijfsactiva voor vrij en onbelast kunnen worden geschonken.

Noch de last, noch het krediet dat door de hoofdbegiftigde moet worden aangegaan om het landbouwbedrijf over te nemen beletten volgens Vlabel dat er sprake zou zijn van een schenking.

Vlabel stelt dat hieruit blijkt dat duidelijk sprake is van een begiftigingsinzicht bij de schenker en dat de voorgenomen verrichting als schenking kan worden gekwalificeerd.

Bron: Voorafgaande beslissing nr. 21003 d.d. 18.01.2021 Vlabel https://belastingen.vlaanderen.be/vb-21003-schenking-met-grote-last-tvv-de-schenker