Renovatieverplichting vanaf 2023 – financiële steunmaatregelen

Vanaf 1 januari 2023 zullen eigenaars die een nieuwe woning aankopen met een EPC-label E of F hun woning verplicht binnen 5 jaar na de aankoop energetisch moeten renoveren tot een minimum EPC-label D.

Eigenaars die op vandaag in het bezit zijn van een woning met EPC-label E of F krijgen tijd tot 2030 om hiertoe de nodige inspanningen te leveren.

Indien u een energieverslindende woning aankoopt, doet u er dus goed aan een extra renovatiebudget te voorzien.

De Vlaamse Overheid biedt ook enkele interessante financieringsmogelijkheden aan om een grondige renovatie mogelijk te maken. Wij lichten deze hieronder nader toe.

    1. Het renteloos renovatiekrediet

Wie een woning of appartement koopt met een slechte energieprestatie, maar deze woning of appartement binnen de 5 jaar na aankoop aanzienlijk energiezuiniger maakt, zal bij het afsluiten van het hypothecair krediet eveneens een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten. Het geleende bedrag kan bij een grondige renovatie 60.000,00 EUR bedragen. In onze blogpost van 4 februari jl. (zie eskalaw.be/nieuw-het-renteloos-renovatiekrediet/) kan u hierover meer informatie terugvinden.

    1. Energielening+

Als u een woning via schenking of erfenis verkreeg na 1 januari 2021 met een slechte energieprestatie, kan u bij ‘Het Energiehuis’ terecht voor het afsluiten van een energielening+. Het verschil met een renteloos renovatiekrediet is dat de lening van bij aanvang renteloos wordt toegekend i.p.v. dat er een rentesubsidie wordt verleend.

    1. 0%-lening – MijnVerbouwlening

Bij het Energiehuis kan u tevens terecht voor een 0%-energielening. Vanaf 1 juli 2022 wordt de benaming vervangen door ‘Mijn VerbouwLening’ en wordt het bedrag dat geleend kan worden verhoogd van 15.000,00 EUR naar 60.000,00 EUR, af te betalen op een termijn van 25 jaar. Meer informatie over de voorwaarden kan u hier terugvinden:  www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/lenen/mijn-verbouwlening.

    1. Diverse premies

Daarnaast bestaan er verschillende premies zoals de EPC-labelpremie, de huur-en isolatiepremie en de collectieve renovatieprojecten. Er zijn ook premies voor individuele maatregelen zoals dakisolatie, muurisolatie, beglazing en verwarming, … Zie www.energiesparen.be/maatregelen-waarvoor-er-energiepremies-zijn-in-2022, voor meer informatie.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan staan de advocaten van Eska Law u graag te woord.

Bron: