Niet geregistreerde schenking vruchtgebruik op roerend goed – fictie van artikel 2.7.1.0.5 VCF

Als iemand een schenking doet van een roerend goed (zoals een kunstwerk of een auto) en daarbij het vruchtgebruik voor zichzelf behoudt, en later dat vruchtgebruik zonder registratie wil schenken (afstand doen met de intentie om te schenken), dan geldt het volgende: Als de vruchtgebruiker binnen drie jaar overlijdt, wordt volgens artikel 2.7.1.0.5 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (VCF) het vruchtgebruik geacht nog steeds deel uit te maken van de nalatenschap.

Voorbeeld: Jan schenkt zijn schilderij aan zijn dochter, maar behoudt het recht om het schilderij te gebruiken (vruchtgebruik). Een jaar later schenkt hij dit gebruiksrecht aan zijn dochter zonder registratie. Als Jan binnen drie jaar overlijdt, wordt het vruchtgebruik nog steeds als onderdeel van zijn nalatenschap beschouwd en wordt de waarde van het vruchtgebruik op het moment van de schenking belast.

Volgens artikel 3.141 van het Burgerlijk Wetboek (voorheen artikel 617 BW) eindigt het vruchtgebruik bij overlijden. Omdat de waarde van de goederen op het moment van overlijden moet worden bepaald (artikel 2.7.3.3.1 VCF), hoeft het vruchtgebruik niet in de nalatenschap te worden opgenomen, omdat het op dat moment geen economische waarde meer heeft. Het moet echter wel worden vermeld in de aangifte van nalatenschap onder de rubriek “niet-geregistreerde schenkingen van roerende goederen”, maar de waarde zal 0 zijn.

Voorbeeld: Als Jan overlijdt, wordt het vruchtgebruik van het schilderij beëindigd en heeft het geen waarde meer. Het moet wel worden vermeld in de nalatenschap, maar met een waarde van 0.

Hetzelfde geldt als het vruchtgebruik ontstaat door een overlijden en daarna wordt geschonken met de intentie om te schenken, gevolgd door het overlijden van de vruchtgebruiker binnen drie jaar.

Bronvermelding:

  • Vlaamse Codex Fiscaliteit (VCF), artikel 2.7.1.0.5 en 2.7.3.3.1
  • Burgerlijk Wetboek, artikel 3.141 (voorheen artikel 617 BW)
  • https://www.vlaanderen.be/vlaamse-belastingdienst/sp23011

Hopelijk is dit nu duidelijker! Laat me weten als je nog andere vragen hebt of verdere hulp nodig hebt. 😊

Related Posts