Kunnen uw algemene voorwaarden juridisch worden afgedwongen? Het belang van een goede formulering en kennisgeving aan de medecontractant

Algemene voorwaarden zijn van belang voor elke onderneming, uit wat diens activiteiten dan ook mogen bestaan. In de algemene voorwaarden wordt immers bepaalt wat de klachttermijn is, wat de gevolgen zijn bij laattijdige betaling etc. De meeste ondernemingen beschikken hier dan ook over.

Opdat die algemene voorwaarden dan ook effectief van toepassing zijn bij een geschil, hangt van verschillende elementen af.

Minstens dienen alvast 2 voorwaarden vervuld te zijn:

    1. De medecontractant heeft voorafgaand aan het sluiten van het contract de mogelijkheid gehad om kennis te nemen van de algemene voorwaarden.

Het dient opgemerkt dat een daadwerkelijk schriftelijk bewijs van kennisname niet vereist is. Het volstaat aldus dat de algemene voorwaarden worden meegestuurd bij het aanbod tot contracteren.

Vermeld uw algemene voorwaarden dus steeds op offertes of bestelbonnen.

Het komt immers vaak voor dat de medecontractant pas kennis krijgt van de algemene voorwaarden bij ontvangst van de factuur en dus slechts na het sluiten van het contract. Indien uw medecontractant een consument is, volstaat dit niet en kan dit voor problemen zorgen. Tracht dit dus te vermijden.

    1. Daarnaast moet de medecontractant de algemene voorwaarden uitdrukkelijk of stilzwijgend aanvaard hebben.

Een bewijs van stilzwijgende aanvaarding kan bijvoorbeeld afgeleid worden uit de uitvoering van de overeenkomst of het niet protesteren van de factuur met vermelding van de algemene voorwaarden. Het veiligste is om de algemene voorwaarden steeds te laten ondertekenen door uw medecontractant.

De voorafgaande regels zullen steeds strenger worden geïnterpreteerd door de rechtbank wanneer uw medecontractant een consument is.

Bijzonder geval: conflict tussen algemene voorwaarden van 2 partijen

Het komt voor dat er tussen partijen geen uitdrukkelijk akkoord bestaat over de toepasselijke algemene voorwaarden en beide partijen menen dat hun eigen algemene voorwaarden van toepassing zijn. Bijvoorbeeld wanneer een aanbod wordt aanvaard, maar tegelijk naar de eigen algemene aankoopvoorwaarden van die partij wordt verwezen.

De rechtbanken passen dan meestal de volgende regel toe: de algemene voorwaarden van beide partijen zijn van toepassing, maar enkel op die punten waarover geen tegenstrijdigheid bestaat. De punten waarover wel onenigheid bestaat, vallen onder de algemene regels voor koop, aanneming etc.

Algemene voorwaarden kunnen enorm belangrijk zijn in handelsrelaties. Zorg dus steeds dat ze up to date zijn en dat uw medecontractant er kennis van kan nemen.

Wenst u hulp bij het opstellen van uw algemene voorwaarden of heeft u hierover vragen, dan helpen wij u graag.