Ik heb een product of dienst op afstand aangekocht maar ik heb spijt: kan ik terugkomen op mijn aankoop?

We kopen als consument vaak producten online. Denk maar aan bijvoorbeeld het aankopen van een nieuwe gsm via Coolblue. Dit noemt men ook wel een aankoop op afstand. Vooraleer er sprake is van een aankoop op afstand moet er sprake zijn van een georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en consument. Hierbij moet er uitsluitend gebruik worden gemaakt van één of meerdere technieken voor communicatie op afstand zoals bijvoorbeeld telefoon of internet.

Het herroepingsrecht

Het kan wel eens gebeuren dat je terug wilt komen op je beslissing en de aankoop van het product of de dienst wilt annuleren. Volgens het Belgische recht heb je in bepaalde gevallen het recht om terug te komen op je aankoop wanneer deze op afstand is gebeurd, zonder hiervan een reden op te geven. Deze bedraagt in principe 14 kalenderdagen. Dit wil zeggen dat wanneer je een product of dienst in een winkel aankoopt, je geen recht hebt op het herroepingsrecht.

Uitsluiting van het herroepingsrecht

Er zijn gevallen waarbij je geen recht hebt om het herroepingsrecht uit te oefenen wanneer je een product of dienst op afstand aankoopt. In bepaalde gev           allen zou het immers niet voordelig zijn voor de verkoper om producten of diensten op afstand aan te bieden indien de koper het recht heeft om het herroepingsrecht uit te oefenen. De meest voorkomende gevallen worden besproken.

Het eerste is wanneer er sprake is van een dienst die al volledig is uitgevoerd. Denk maar bijvoorbeeld aan het betonneren van de vloer in je nieuwe woning. Daarnaast kan het ook zijn dat je bederfelijke producten koopt, zoals appels. In dit geval heb je als consument zijnde niet het recht om je aankoop te herroepen. Het zou immers enkel in het nadeel spelen van de verkoper om bederfelijke producten te verkopen wanneer er herroepingsrecht in hoofde van de koper mogelijk zou zijn. Niemand is blij met een bruine appel, ook de verkoper niet.

Het gebeurt wel vaker dat er producten op maat worden aangekocht. Je beste vriendin is bevallen en je hebt het perfecte idee om een hoofdkussen te kopen met daarop de geboortegegevens van de baby. Het kan wel eens gebeuren dat je verkeerde gegevens hebt doorgegeven aan het bedrijf. Jammer genoeg zal u op dat moment opnieuw een bestelling moeten plaatsen en het hoofdkussen moeten houden of in de vuilbak gooien. Geen enkel bedrijf heeft er namelijk baat bij om deze soort producten te behouden, aangezien deze uiterst persoonlijk zijn en dus niet meer verkoopbaar zijn.

Daarnaast heeft bijna iedereen ooit wel eens iets besteld via de gekende Zalando site. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld ondergoed hebt aangekocht maar deze achteraf niet passen. Omwille van hygiënische redenen is het niet mogelijk om in dit geval het herroepingsrecht uit te oefenen. Dit wil zeggen dat alle producten die omwille van gezondheidsbescherming of hygiëne verzegeld zijn bij zending en waarbij de koper verplicht is om de verzegeling te verbreken na levering, niet verbonden zijn aan het herroepingsrecht.

De algemene voorwaarden van de verkoper controleren

De verkoper is in principe verplicht om op duidelijke en begrijpelijke wijze informatie te verstrekken over wanneer een herroepingsrecht bestaat, de voorwaarden, de termijn en de modaliteiten voor de uitoefening van het recht. Wanneer de verkoper nalaat om deze informatie te verstrekken, wordt het herroepingstermijn met 12 maanden verlengt. Het is dus in het voordeel van de koper, maar in het nadeel van de verkoper, wanneer de verkoper nalatig is hieromtrent.

Besluit

Denk bij de aankoop van een product of dienst op afstand goed na of je overtuigd bent van de aankoop. Het zou immers jammer zijn om het herroepingsrecht niet te kunnen uitoefenen omdat er sprake is van één van de gevallen waarbij het herroepingsrecht niet geldt.

Indien u meer informatie wilt omtrent dit onderwerp, aarzel niet om ons te contacteren.

Bron: wetboek economisch recht boek VI.